Divná doba na cesty. I lidovci musejí být zodpovědní, pranýřoval je v televizi Ondráčka

02.12.2013 19:42

Křeslo ministra vnitra možná připadne Davidu Ondráčkovi, šéfovi Transparency International. V pořadu Interview Daniely Drtinové prohlásil, že tato nabídka od předsedy hnutí ANO Andreje Babiše stále platí, avšak musí se počkat, jak bude pokračovat jednání mezi koaličními partnery. „Jsem připraven do toho jít v případě, že se všichni partneři shodnou,“ upřesnil.

Divná doba na cesty. I lidovci musejí být zodpovědní, pranýřoval je v televizi Ondráčka
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Šéf Transparency International David Ondráčka v pořadu Hyde Park

Možnost, že by se v roli ministra soustředil pouze na boj proti korupci, důrazně odmítl. „Uvědomuji si, jak jsou agendy na vnitru široké, nikdy jsem tento rezort nezužoval,“ uvedl. Role ministra podle jeho názoru spočívá ve stanovení priorit a obklopení se odborníky, kteří mu v jeho snažení budou pomáhat.

Jeho výhodou je navíc dle jeho slov i skutečnost, že není vázaný s žádnými skupinami, a tak se nemůže stát, že by skončil jako loutka v cizích rukou. Vše ale závisí na koaličním vyjednávání, které, jak očekává, bude ještě velmi složité, neboť do něj strany vstupují s velmi odlišnými přístupy a argumenty. Přesto doufá, že do Vánoc se celá situace vykrystalizuje natolik, aby bylo jasné, zda nová vláda z podzimních voleb vzejde, či nikoli.

Lustrační zákon by mohl být zneužíván jako klacek

V případě, že by nakonec vládla například ČSSD s podporou KSČM nebo hnutí Úsvit, zřejmě by prý uvažoval opačně a křeslo ministra by nepřijal.

V této souvislosti i kritizuje odjezd šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka na 12 dní na pracovní stáž do Spojených států. „Odjíždět na dovolenou v této době mi přijde zvláštní, teď by měla jednání vrcholit. I lidovci si musejí uvědomit svoji zodpovědnost,“ míní Ondráčka.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Povolební debaty doprovází i návrh komunistů na zrušení lustračního zákona. Podle Ondráčky po 23 letech demokracie uzrál čas na diskuzi, zda je tento zákon ještě nezbytně nutný. „Z mé zkušenosti lidé, kteří se po revoluci dostali do tzv. šedé zóny, představují mnohem větší riziko pro stát než ti, kteří se v dobách socialismu angažovali u Státní bezpečnosti,“ myslí si. Lustrační zákon tak v dnešní době může být prý zneužíván jako klacek, kterým se bijí ostatní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…