Divná doba, vzdychá na síti senátorka Wagnerová a peskuje politické nováčky

08.12.2013 9:25

„Kde jsme se to ocitli po 20 letech české ústavnosti? A proč se najednou najde tolik politiků, kteří si snad Ústavu ani nikdy nepřečetli důkladně, a přesto se staví do role jejího autentického vykladače?“ stěžuje si na svém profilu na Facebooku bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová.

Divná doba, vzdychá na síti senátorka Wagnerová a peskuje politické nováčky
Foto: hns
Popisek: Senátorka Eliška Wagnerová.

Wagnerová tak naráží na vyjádření představitelů hnutí ANO, podle nichž Ústava dává prezidentovi pravomoc, která prý zároveň není jeho povinností, jmenovat členy vlády. Kritizuje tak „nováčky na politické scéně“ za to, že napomáhají k dezinterpretaci Ústavy.

„Přitom v Ústavě se o jmenování členů vlády dočteme na dvou místech. Čl. 62 písm. a), nacházející se pod marginální rubrikou Prezident republiky, který upravuje samostatná, tedy nekontrasignovaná oprávnění prezidenta republiky, je třeba považovat skutečně za kompetenční ustanovení. Oproti tomu však čl. 68, nacházející se pod marginální rubrikou Vláda, je ustanovením, které upravuje vztahy vlády (včetně její kreace a legitimizace v podobě důvěry) k dalším ústavním orgánům (především PS a dále odst. 2 k prezidentu republiky),“ vysvětluje.

Hrozí návrat blbé nálady

Toto ustanovení je podle jejích slov třeba chápat jako vymezení procesu provádění kompetencí, které prezidentu republiky plynou z kompetenčního ustanovení. „A výklad tohoto procesního ustanovení, až dosud nezpochybňovaný, byť ze strany všech prezidentů v rámci úvah před jmenováním vlády poněkud přepínaný, avšak nikdy neporušený, najednou nemá platit?“ podivuje se.

Wagnerová dodává, že z celé této mediálně nafukované kauzy na ní padá smutek. „Je to divná doba… Návrat blbé nálady ze staronových důvodů a dalších nových více než hrozí. Kéž by byl alespoň tento její důvod do nástupu příštího roku vyřešen a eliminovány pochybnosti o tom, zda stále ještě žijeme v systému, v němž vládu skládá premiér, nikoliv prezident, a důvěru ji vyslovuje sněmovna,“ doufá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…