Dlouhá kariéra v armádě vynesla Opatu až do velení vojska

07.09.2019 6:47

Náčelník generálního štábu Armády ČR Aleš Opata je vojákem 32 let. Postupně prošel řadou různých funkcí od velitele tankové čety, velitele praporu, velitele 4. brigády rychlého nasazení až po ředitele sekce na generálním štábu a zástupce náčelníka. V letech 2014 až 2017 byl národním vojenským představitelem na vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě. Opata, držitel řady vyznamenání, oslaví 9. září pětapadesátiny.

Dlouhá kariéra v armádě vynesla Opatu až do velení vojska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náčelník generálního štábu Aleš Opata

Náčelníkem generálního štábu se stal loni v květnu, kdy na této pozici vystřídal Josefa Bečváře. Do funkce jej jmenoval prezident Miloš Zeman mimo jiné i proto, že Opata měl značné zkušenosti ze zahraničních misí, a může tak být inspirací pro činnost armády. Nový velitel se těšil respektu ze strany vojáků, ale i ze strany občanů a politické reprezentace. V říjnu 2018 byl pak Opata povýšen do nejvyšší vojenské hodnosti – je armádním generálem.

Při příležitosti svého ročního působení ve funkci ocenil mimo jiné vývoj náboru personálu. Pokračovat chce v modernizaci armády, která podle něj vypracovala zhruba 140 požadavků na vybavení a techniku. Podle Opaty pokračují také práce na vytvoření Velitelství vojenských kybernetických sil v Brně. „Můj pocit po tom roce je, že jdeme dobrým směrem. Naši předchůdci připravili pragmatický základ, abychom mohli pokračovat v rozvoji armády,“ řekl.

Za krok vpřed Opata označil uzavření desítek rámcových dohod v oblasti takzvaných projektů rychlého dopadu, týkajících se výstroje a výzbroje (neprůstřelné vesty a helmy, taktická výzbroj, ruční zbraně a přístroje nočního vidění). Domnívá se též, že armáda se do budoucna neobejde bez umělé inteligence na bázi neuronových sítí. Vojákům pomůže v boji, při analýzách či vyhodnocování. Podle Opaty již není v lidských možnostech vyhodnocovat všechny informace.

Generál se narodil 9. září 1964 v Hranicích na Přerovsku. Vystudoval Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově, obor teorie řízení a použití bojových jednotek (1987). Později si své vzdělání ještě doplňoval na prestižních školách v zahraničí – studoval na Vysoké škole velení a štábu námořní pěchoty v USA (1998 až 1999), na Královské akademii obranných studií ve Velké Británii (2003 až 2004) a naposledy na NATO Defence College v Itálii (2012).

Kariéru Opata zahájil u 4. tankové divize v Jihlavě, kde byl velitelem tankové čety až velitelem praporu (1987 až 1990). Poté do roku 1992 velel praporu skupiny pro přípravu záloh 13. skladu tankového materiálu, v letech 1994 až 1996 působil u 4. brigády rychlého nasazení v Havlíčkově Brodě, kde vykonával funkce důstojníka skupiny výcviku mechanizovaného vojska, důstojníka skupiny padákové a výsadkové přípravy a důstojníka výsadkové přípravy.

V roce 1996 se stal zástupcem velitele 43. výsadkového mechanizovaného praporu v Chrudimi, v letech 2000 až 2003 praporu velel. Poté do roku 2008 velel 4. brigádě rychlého nasazení v Žatci, než přešel na Ministerstvo obrany, kde byl ředitelem sekce rozvoje druhů sil. V letech 2010 až 2014 působil jako ředitel Společného operačního centra ministerstva. Následně se stal národním vojenským představitelem při vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě (2014 až 2017). Od srpna 2017 byl zástupcem náčelníka generálního štábu.

Co se týká operačního nasazení, Opata působil v misi OSN UNPROFOR na území bývalé Jugoslávie (1992 až 1993 a 1995), v misi IFOR na území Bosny a Hercegoviny (1996), byl velitelem 43. výsadkového praporu armády v operaci SFOR v Bosně a Hercegovině (2000), velitelem skupiny Joint Implementation Commission na velitelství Britské brigády střed, velitelem českého kontingentu v operaci KFOR v Kosovu (2002 až 2003) a velitelem českého kontingentu a náčelníkem štábu mnohonárodního provinčního rekonstrukčního týmu v operaci ISAF v Afghánistánu (2007).

Je držitelem řady vyznamenání: Kříže obrany státu ministra obrany, Záslužného kříže ministra obrany I. stupně, francouzského řádu Rytíř čestné legie, Francouzského válečného kříže s bronzovou hvězdou a medailí NATO operací IFOR, SFOR, KFOR a ISAF.

Opata je ženatý. Relaxuje rybařením či četbou, má rád motorky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …