Dlouhý mluví o "neetickém" financování ODA a napojení na Řebíčka

08.07.2012 18:01

Vladimír Dlouhý, bývalý ministr a nyní kandidát na prezidenta, shání peníze na kampaň. Nejraději by použil dary od malých a středních firem, velké finanční skupiny by ale také neodmítl, na rozdíl od Zuzany Roithové.

Dlouhý mluví o "neetickém" financování ODA a napojení na Řebíčka
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

„Nechci finanční podporu od státních a polostátních firem. Preference mám spíše na menší a střední podniky,“ uvedl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Podle něj je nereálné, že by jeho soupeři použili na kampaně kolem dvou až tří milionů, jak tvrdí Miloš Zeman. „Bylo by to dobré, kdyby to tak bylo, a neutrácely se desítky milionů. Ale kampaň něco stojí a rozhodně to nebudou dva až tři miliony, musíme ta prohlášení hodnotit střízlivě,“ míní Dlouhý.

Na rozdíl od Zuzany Roithové neodmítá podporu od velkých finančních skupin. „Ale co je to velká finanční skupina? Co třeba zahraniční fond, který je daleko větší než vámi zmiňované tři čtyři skupiny dohromady. A ten může mít také zájem, aby Česká národní banka rozhodla tak či onak. Možná byste pak musel vyloučit kdekoho,“ hájí se.

I Dlouhý má svého „kostlivce“. Jeho dřívější stranu ODA sponzorovaly přes firmu se sídlem v Karibiku Vítkovice, Phillip Morris a PPF. Sám to později označil za neetické. „Já jsem to jednak přiznal, jednak odnesl a jednak se mi to teď vrací právě v tomto okamžiku,“ prohlásil v rozhovoru.

„Tenkrát - a i krátké vyšetřování policejních orgánů to takto uzavřelo - ta věc byla legální. A já už tenkrát přiznal, že to nebylo etické a že je dobře, že tahle kauza spolu s dalšími vedly k tomu, že se někam posunuly zákony rámující způsob financování politických stran,“ míní Dlouhý. „A jsem o patnáct let starší,“ uzavírá.

Dalším problémem, který se s ním nyní pojí, je jeho mediální poradce Jan Piskáček. Ten je spojován s firmou, která za ministra Aleše Řebíčka zbohatla na státních zakázkách.

„Já jsem vybíral a testoval PR agentury, jedna z nich mně Honzu přivedla. Já jsem si na Jana Piskáčka za ty dva nebo tři měsíce zvyknul. Myslím, že mi dělá docela dobrou práci. A to angažmá, o kterém mluvíte, bylo v letech 2006 až 8, což je hodně dávno,“ tvrdí Dlouhý.

S Piskáčkem hodlá dál spolupracovat. „V mediálních agenturách jsou vazby na komerční bázi na lidi spojené s politikou, na pomezí byznysu, veřejných zakázek. Já prostě pana Piskáčka hodnotím podle jeho práce,“ stojí si za svým Dlouhý.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…