Dlouhý podal stížnost ke správnímu soudu, je sedmá v pořadí

28.11.2012 9:29

Ekonom Vladimír Dlouhý podal k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) stížnost proti postupu Ministerstva vnitra, které jej neregistrovalo k volbě prezidenta. Doručil ji osobně dnes ráno, řekl ČTK jeho mluvčí Kamil Chalupa. Soud zatím obdržel sedm stížností, lhůta pro jejich podání vyprší dnes v 16:00, uvedla mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Dlouhý podal stížnost ke správnímu soudu, je sedmá v pořadí
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Dlouhý se brání proti pátečnímu vyřazení z prezidentské volby. Zpochybňuje způsob výpočtu neplatných podpisů a další nesrovnalosti v ministerské kontrole petičních listů. Vnitro rozhodlo, že po odpočtu neplatných podpisů klesl počet signatářů Dlouhého kandidatury pod předepsanou hranici 50.000. „Věřím, že mou argumentaci soud uzná a umožní mi řádně kandidovat na prezidenta," uvedl Dlouhý v pondělí.

Řada neplatných jmen patřila zemřelým voličům

Podobně jako Dlouhý dopadli při registraci i Jana Bobošíková a Tomio Okamura. Podpisy ministerstvo vyřazovalo například kvůli tomu, že šlo o duplicitní údaje, případně signatáře nenalezlo v evidenci obyvatel. Škrtalo také ty, kteří ještě nedosáhli plnoletosti nebo neměli české občanství. Řada neplatných jmen patřila zemřelým voličům.

Už v pondělí podal stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu Jiří Kesner, jenž shromáždil jen 54 podpisů. V úterý Kesner přidal druhou stížnost a soud postupně obdržel také podněty od Okamury, advokátky Kláry Samkové, bývalého disidenta Petra Cibulky a právníka Karla Světničky.

Sedmičlenný volební senát musí rozhodnout o všech stížnostech do 13. prosince. Poté se mohou stěžovatelé případně obrátit ještě na Ústavní soud, který žádnou lhůtu k rozhodnutí nemá. První kolo přímé volby prezidenta se má podle plánu konat v pátek a sobotu 11. a 12. ledna 2013.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

14:44 To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

Exprezident Václav Klaus se v Partii na CNN Prima News vyjádřil k 20. výročí vstupu Česka do Evropsk…