Dlouhý u Kroužkové o Síkelově evropské solidaritě: Když bude nouze, budu se bát. Bližší košile, než kabát

17.10.2022 20:02

Česká republika se domlouvá s Německem na sdílení plynu v nouzi. Jak těžké měsíce podniky čekají a jak se připravují na zimu, v Interview ČT24 prozradil prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Podle něj firmy zajímají více ceny energií, než to, že by nebyl plyn. Moderátorku Barboru Kroužkovou upozornil, aby ho nesměřovala k vytváření pocitu obrovského napětí kvůli nedostatku plynu.

Dlouhý u Kroužkové o Síkelově evropské solidaritě: Když bude nouze, budu se bát. Bližší košile, než kabát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý

„Ďábel je vždy v detailech. Tato solidarita se vskutku prokáže až v okamžiku, kdyby to nedej bože nastalo,“ přemítal Dlouhý nad tím, zda k nám skutečně doteče domluvený plyn, I když Německo bude mít plynu ve stavu nouze samo málo.

Energetickou dohodu s Německem ale samozřejmě jako takovou vítá: „Jakákoliv dohoda, která bude alespoň trochu říkat, jak budeme postupovat ve stavu nouze, mezi Českem a Německem, je zásadní,“ uvedl. „Rozhodně bychom si neměli vyhrožovat, kdo koho odstaví, měli bychom hledat nějakou vzájemnou solidaritu,“ doplnil.

  • Záznam celého rozhovoru najdete ZDE

„Nechci být tím, který přispívá v této zemi k vytváření nějakého obrovského napětí a strachu,“ mírnil moderátorku Kroužkovou a začal ji napodobovat, jak dramaticky zmiňuje obrovský strach, pokud je třeba dohod, aby se nestalo, že by jeden ze států plyn nepustil dál, aby neohrozil hospodářství ve vlastní zemi.

Naopak predikoval, že by Česko mohlo těžkou zimu zvládnout: „V daném okamžiku, zdá se, že můžeme mít až 4 až 5 bilionů kubických metrů, loni jsme měli spotřebu 9,4; při mírnějším počasí by to mělo stačit,“ míní. „Vládu opravdu nechci bránit, jen vycházím z čísel, která máme. A nechci vytvářet pocit velkého napětí,“ zopakoval Dlouhý.

Nato se přišla otázka, zda firmy a průmysl mají strach, že energetická nouze skutečně nastat může. Mnohé velké společnosti začínají veřejně vyjadřovat své obavy: „Momentálně se baví spíše o výši cen, než o tom, jestli plyn bude, nebo nebude,“ odpověděl s tím, že se alespoň podařily nahromadit základní zásoby plynu. „Ujišťuje to vláda, i vlády jiných evropských zemí,“ opíral se Dlouhý o jejich prohlášení.

Následně ale připustil: „Ano, nemůžeme vyloučit scénář, že bude nouze. Ano, nemůžeme vyloučit, že scénář, že se bude muset hledat nějaké vzájemné porozumění, že i když země bude mít nouzi, tak bude muset poslat plyn další zemi. Já v takovém stavu budu spíše skeptičtější a budu se bát, že bližší košile než kabát,“ dodal prezident Hospodářské komory ČR. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…