Dlouhý v ČT prozradil, za jakých podmínek se obrátí na Ústavní soud

28.11.2012 19:17

Kandidát na prezidenta Vladimír Dlouhý je přesvědčen, že má právo být zaregistrován jako řádný kandidát, který splnil podmínku získaní padesáti tisíc podpisů spoluobčanů. Jako prezident by nevetoval daňový balíček, důchodovou reformu ani církevní restituce a panu Romanu Smetanovi by udělil milost. Nejen to prozradil ve středečním Interview ČT24 České televize.

Dlouhý v ČT prozradil, za jakých podmínek se obrátí na Ústavní soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

Dlouhý v pořadu prohlásil, že jde o první přímou volbu a všichni se učíme. V této souvislosti ocenil práci, kterou odvedlo ministerstvo vnitra, i když některým krokům úředníkům nerozumí. Ministerstvo se zkrátka pohybuje v mantinelech, které mu nastavili politici. Sám dlouhý prý přímé volbě fandí a nechce ji zdržovat. Přesto existuje možnost, že se obrátí na Ústavní soud a tím historicky první přímou volbu zdrží.

Členství v komunistické straně

Na Ústavní soud se obrátím pouze v případě, že nejvyšší správní soud řekne, pane Dlouhý, tento bod ve vaší stížnosti není v naší kompetence, obraťte se na Ústavní soud. Pak bych to učinil," uvedl v pořadu Dlouhý.

Někdejší ministr vlády Václava Klause také znovu prohlásil, že jako politik má určité ambice, které nikdy neskrýval, ale to není jediný důvod k jeho kandidatuře. Dlouhou dobu se pohyboval v podnikatelském prostředí a dnes vidí, jak se toto prostředí komplikuje, což považuje za problém a chtěl by to nějak změnit. Znovu ale ubezpečil, že to není jeho jediná vize.

V pořadu přišla řeč také na jeho členství v komunistické straně před Listopadem 89. Stal se prý členem strany, aby mohl studovat i v zahraničí, byť dnes se před aktivními odpůrci komunistického režimu stydí. Připomněl ale také, že pochází z levicově orientované rodiny a za minulého režimu mu rodiče neříkali, že komunistická strana je špatná. "Já jsem v rodinně neviděl nějaké varovné světýlko," uvedl Dlouhý.

Prezident má lidem vracet sebevědomí

Následně se vyjádřil také k privatizaci. Dodnes je přesvědčen, že privatizace měla proběhnout, neboť tu po ní byla poptávka, a pokud mu dnes lidé vyčítají, že jejich podnik koupil nějaký "lump", který podnik následně vytuneloval, tak je třeba i vidě skutečnost, že řada privatizačních projektů se zdařila. Řada podniků by za nových tržních podmínek možná zkrachovala bez ohledu na to, zda by k privatizaci došlo či nikoliv.

A o co by se jako prezident Dlouhý snažil? "Prezident má lidem vracet sebevědomí a dobrou náladu,. Jistě, že to není všechno, ale je to první krok. Druhým krokem je pojmenování zlořádu současné politiky, za kterou posledních patnáct let nenesu spoluzodpovědnost a tento stav se mi nelíbí stejně jako jiným občanům," zdůraznil kandidát.

ODS i ČSSD se podle Dlouhého musí zbavit nálepky stran, které řídí jednotlivé klientelistické skupiny. Sám Dlouhý se ale cítí blíže pravici, což dal najevo tím, že by v roli prezidenta nevetoval daňový balíček, důchodovou reformu, ani církevní restituce. Byť by jako prezident upozornil na to, že se tímto daňovým balíčkem strany zpronevěřují své politice.

Milost pro Smetanu

Nakonec přišla řeč i na udělování prezidentských milostí a na otázku, kdo má hrát prim při určování zahraniční politiky státu. S milostmi by Dlouhý šetřil jako se šafránem, ale např. panu Smetanovi by jí dal. Nelíbí se mu sice, že Smetana ničil soukromý majetek politických stran, ale protože jde o první známější případ z této oblasti, tak by milost dostal. V otázce zahraniční politiky pak Dlouhý zdůraznil, že prim má hrát ministr zahraničí a republika jako celek má mluvit jediným hlasem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…