Dnešní generace je sobecká. Uctívá mamon, posteskl si Schwarzenberg

08.06.2016 21:56

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je rád, že dnešní mladá generace, která se postupně prosazuje, už není ovlivněna komunistickou ideologií. Dnešní mladé lidi ale bohužel ovlivňuje něco jiného – uctívání mamonu. Ukazuje se, že každá generace čelí určitému pokušení, ať už jde o pokušení fašismu, komunismu nebo bezbřehého kapitalismu. A každému z nich se těžko odolávalo.

Dnešní generace je sobecká. Uctívá mamon, posteskl si Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Místo aby uctívali modlu Vladimíra Iljiče Lenina, uctívají starší modlu – mamon. To je jasně vidět. Takže uvidíme, jak se bude vyvíjet. Ale je alespoň více otevřená ve vyjadřování, není tak opatrná jako dřív. Je trošku otrkaná světem. Mladí lidé především kvůli cestování a otevřenému světu – to je samozřejmě ovlivňuje – nejsou už tak úzkoprsí. Uvidíme, kterému pokušení podlehnou oni,“ přemítá Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro server E15.cz.

Mladí lidé se dnes nezajímají tolik o politiku, jak by bylo záhodno. Zajímá je jen to, aby měli „pěkné fáro“, pěknou přítelkyni a přemýšlejí, kam s ní pojedou na dovolenou. V kostce řečeno se z nás stali sobci. O veřejné dění se zajímá jen relativně úzká skupina mladých lidí. Ještě v šedesátých letech 20. století se v západní Evropě dělo něco nového. Zrodilo se zelené hnutí. Jenže od té doby nic. Dnes pracujeme s myšlenkami sociálních demokratů, konzervativců a liberálů. A to jsou sto až dvě stě let staré myšlenky, na které už dnes do politiky jen málokoho nalákáte.

Dnes se také ukazuje, že k prosazení k politice potřebujete dvě zásadní přednosti. Chytrou hlavu a „železný zadek“. Dnes si zkrátka musíte politickou kariéru mnohdy vysedět na nudných politických schůzích a koho by to lákalo? Přitom je o co bojovat. Čestný předseda TOP 09 se obává, že nám jsou pomalu ukrajovány nejrůznější svobody. Děje se tak např. sice v duchu ochrany člověka, jeho života, jeho zdraví, což zní ušlechtile, jenže se neříká nadarmo, že cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly. Jednou přijde den, kdy zjistíme, že v západní svobodné společnosti už vlastně moc svobod nemáme. A pak se možná lidé proberou z dnešní letargie.

Ještě jednou se v rozhovoru vrátil i k prezidentskému klání z roku 2013, kde ho porazil Miloš Zeman. Karel Schwarzenberg to přičítá především seniorům. Ti podle knížete významně napomohli jeho porážce.

„Byl to dostatečně velký úspěch, pro mě popravdě řečeno neuvěřitelný, neboť strukturálně byl Zeman od začátku jasný kandidát, který měl všechny trumfy v rukou. Je pravda, že mě preferovali mladší lidé, nicméně armáda důchodců, která podpořila Zemana, je stabilnější. To jsou ty generace, které vyrostly za druhé světové války a za dob komunismu. Staří lidé pak chodí pravidelně k volbám. Já jsem také zaznamenal, že mezi prvním a druhým kolem napadl sníh, a pouze v Praze mi tím ubylo 350 voličů, byli ve Špindlu nebo kdekoliv. Toto důchodci už nedělají, ti jdou ve stejném počtu k volbám,“ poznamenal Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…