Dnešní summit EU se zaměří na ukrajinskou krizi i personální otázky

30.08.2014 9:28

Personální otázky, ale také ukrajinská krize budou tématy dnešního mimořádného jednání prezidentů a premiérů zemí Evropské unie v Bruselu. Unijní summit má rozhodnout o obsazení pozice šéfa či šéfky evropské diplomacie, ale také o novém stálém předsedovi jednání unijních zemí.

Dnešní summit EU se zaměří na ukrajinskou krizi i personální otázky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Dramatický vývoj na Ukrajině si zřejmě vyžádá debatu o případném prohloubení či rozšíření unijních sankcí vůči Rusku. Západní země i Kyjev mají za prokázané, že v posledních dnech do bojů na východě Ukrajiny zasahují přímo ruští vojáci a jejich technika. Z významné části evropských metropolí nyní zní volání po přitvrzení postupu vůči Moskvě.

Do Bruselu míří i ukrajinský prezident Petro Porošenko a na summitu promluví. Už dopoledne se setká s nynějším předsedou jednání členských zemí Hermanem Van Rompuyem a také s šéfem Evropské komise José Barrosem.

V personální části diskuze se podle všeho rýsuje shoda na tom, že Van Rompuye by měl ve funkci od prosince nahradit současný polský premiér Donald Tusk, zcela vyloučeni ale zatím nejsou ani jiní kandidáti.

V čele evropské diplomacie má zase zřejmě nejvíce šancí stanout nynější italská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová. Také v tomto případě ale padala v minulých dnech a týdnech i další jména. „Nové" členské země z východu Evropy žádají, aby jednu z těchto funkcí zastával jejich politik.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…