Do ČR vjedou konvoje s americkými vojáky, čekají je první zastávky

29.03.2015 6:00

Do České republiky dnes přijedou tři konvoje americké armády, jejíž vojáci se vracejí ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu. Dopoledne překročí hranice u Bohumína, v Náchodě a Harrachově a zamíří do Vyškova, Pardubic a Liberce, kde účastníci takzvané Dragounské jízdy přenocují. Zemí pojedou do středy.

Do ČR vjedou konvoje s americkými vojáky, čekají je první zastávky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí demonstrovaly skupiny občanů pro i proti průjezdu kolony amerických vojenských vozidel Českou republikou

Do ČR přijede zhruba 500 amerických vojáků ve 115 vozidlech, převážně osmnáctitunových obrněných transportérech Stryker a terénních autech Humvee. Jejich cesta přes šest zemí má současně demonstrovat podporu americké armády evropským spojencům v NATO, kteří se cítí ohroženi ruskou agresí vůči Ukrajině.

Právě to kritizují zejména levicové a proruské skupiny v Česku. Odpůrci konvoje po sobotě i na dnešek plánují demonstrace, na sociálních sítích se už dříve objevily výzvy k zablokování průjezdu amerických jednotek při jejich vstupu do země. Česká armáda v reakci na to ujistila, že s případnými provokacemi počítá a má připravené i náhradní trasy přesunu.

Příznivci americké armády naopak chtějí účastníky jízdy dragounů přivítat jak na hranicích, tak podél trasy. Ve vyškovských, pardubických a libereckých kasárnách budou mít příležitost se s vojáky setkat a prohlédnout si jejich techniku. V pondělí se všechny tři kolony vydají do Praze, kde se odpoledne spojí v kasárnách v Ruzyni. Poslední americká vojenská technika směřující na základnu v Německu by měla podle plánu opustit české území ve středu u Rozvadova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…