Do Česka přijíždí izraelský premiér. Setká se s Nečasem i Klausem

07.04.2011 9:20

Do České republiky dnes poprvé v historii přicestuje izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Během dvoudenní návštěvy se setká s premiérem Petrem Nečasem. V pátek by ho měl přijmout na pražském Hradě prezident Václav Klaus. Návštěvu budou provázet velké bezpečnostní opatření. Na úřad vlády by měl izraelský premiér přijet v půl šesté odpoledne.

Do Česka přijíždí izraelský premiér. Setká se s Nečasem i Klausem

V Česku by měl izraelský politik jednat mimo jiné o situaci v severní Africe a na Blízkém východě a mírovém procesu mezi Izraelem a Palestinou. Řešit by měl rovněž ekonomickou a vědeckou spolupráci. Upozornil na to Český rozhlas.

Podle 1. náměstka ministra zahraničí Jiřího Schneidera skýtají česko-izraelské vztahy velké příležitosti. „Byl bych rád, kdyby se přes mírový proces, bouřlivý vývoj na Blízkém východě, dostalo dost času na to, abychom mluvili o příležitostech spolupráce v oblasti ekonomiky, výzkumu a zejména jeho propojení," řekl v rozhovoru pro Radiožurnál Schneider.

„Izrael je velmoc, pokud jde o propojení výzkumu a jeho aplikace do ekonomiky. A už tady jsou programy, které s Izraelem máme, a my bychom velmi stáli o to, aby se dál rozšířily. Takže je tu konkrétní, velmi zajímavá agenda, o které by premiéři měli mluvit," dodal Schneider.

Policejní manévry nebudou jako u Obamy

Policejní ochranka se na pobyt izraelského premiéra v Praze důkladně připravuje.

„Opatření nebudou dosahovat takového rozsahu, jako tomu bylo při návštěvě prezidenta Spojených států nebo papeže v České republice. Určitě s nimi nebudou spojena taková omezení pro občany, nicméně občané se mohou zejména ve vztahu k dopravě setkat s dílčími omezeními, například v době průjezdu kolony," uvedla v Radižurnálu Veronika Hodačová z policejního prezidia.

Komplikace podle rádia mohou nastat v prostoru Hradčanské, kde je sídlo izraelské ambasády. Další lokalitami, kde se dají čekat krátkodobá omezení v dopravě, jsou Klárov a nábřeží Edvarda Beneše.

„Samozřejmě návštěva izraelského premiéra představuje vyšší bezpečnostní riziko ve vztahu k zajištění ochrany chráněné osoby. Z toho vycházíme a přizpůsobujeme tomu bezpečnostní opatření," doplnila Hodačová.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…