Do Prahy jede Barroso. Se Zemanem vyvěsí vlajku EU

01.04.2013 13:32

Do Česka v úterý zamíří předseda Evropské komise (EK) José Barroso, který se setká s prezidentem Milošem Zemanem a ve středu také s premiérem Petrem Nečasem. Návštěva má potvrdit prezidentův vstřícnější přístup k evropské integraci, kterým se chce odlišit od svého euroskeptického předchůdce Václava Klause.

Do Prahy jede Barroso. Se Zemanem vyvěsí vlajku EU
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman během návštěvy podepíše dodatek lisabonské smlouvy, který umožňuje vznik nového záchranného fondu eurozóny, kterou trápí finanční krize. Vyvěsí též na Hradě evropskou vlajku. Václav Klaus podpis takzvaného eurovalu i vyvěšení vlajky odmítal. Dokument, který se týká fondu, označil Klaus za zrůdnou věc, nevyslyšel ani výzvy Senátu, aby podpis pod něj připojil.

"Tyto valy považuji za zrůdnou, nesmyslnou, absurdní věc a já je podepisovat rozhodně nebudu," uvedl loni Klaus. Na samotnou činnost fondu, který už od podzimu funguje, to ale nemělo bezprostřední vliv.

Zeman už dříve uvedl, že podpis eurovalu vnímá především jako symbolickou věc. Evropský stabilizační mechanismus (ESM) se totiž týká jen zemí platících eurem a podle Zemanova odhadu se ČR k jednotné evropské měně připojí nejdříve až za pět let.

Česko je kvůli chybějícímu prezidentskému podpisu poslední zemí EU, která ratifikaci eurovalu zatím nedokončila. Česku před zavedením eura nevzniknou kvůli souhlasu s fondem žádné finanční závazky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…