Do Prahy přijede jihokorejská prezidentka. Se Zemanem i Sobotkou bude plánovat hospodářskou spolupráci

23.11.2015 20:38

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje přijede začátkem prosince na čtyřdenní návštěvu České republiky. Zúčastní se zde summitu zemí visegrádské čtyřky s Jižní Koreou a setká se s prezidentem Milošem Zemanem nebo premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Do Prahy přijede jihokorejská prezidentka. Se Zemanem i Sobotkou bude plánovat hospodářskou spolupráci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

"Cílem oficiální pracovní návštěvy je zhodnotit současný stav bilaterálních vztahů, projednat jejich rozvoj a vyměnit si názory na zásadní otázky mezinárodního dění," stálo v materiálu k návštěvě, který v pátek schválila vláda. Praha se chce zaměřit především na další rozvoj ekonomické spolupráce obou zemí. Jižní Korea dlouhodobě patří k největším zahraničním investorům v Česku.

Prezidentka Pak má do Prahy přiletět první prosincový den, 2. prosince ji čeká na Zemanovo pozvání bilaterální program. V jeho závěru má být podepsán akční plán spolupráce i několik memorand o porozumění mezi českými a korejskými subjekty. Ve čtvrtek 3. prosince se uskuteční summit se zeměmi V4, kterým Česko právě předsedá, a o den později Pak z Česka odletí.

"Jednání premiérů zemí V4 s prezidentkou Jižní Koreje budou dominovat témata vzájemných vztahů," uvedla v tiskové zprávě Strakova akademie k čtvrtečnímu programu. Předsedové vlád Česka, Slovenska, Polska a Maďarska budou potom diskutovat o migrační krizi, požadavcích Británie na reformu Evropské unie a o pokroku ve vytvoření energetické unie a ve vztazích se třetími zeměmi.

Společnosti z Jižní Koreje, kterou letos Sobotka navštívil, do Česka podle CzechInvestu zatím v 29 projektech investovaly přes 76 miliard korun, díky kterým podle agentury vzniklo či do budoucna vznikne téměř 12.000 nových pracovních míst. Korea je tak co do objemu financí třetím největším zahraničním investorem v Česku po Německu a Japonsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…