Do Rady ČTK opět kandidují Soukup a Semín, nově Bazalová

10.09.2019 17:14

Na dvě volná místa v Radě České tiskové kanceláře opět kandidují David Soukup (za ANO) a Michal Semín (za SPD). Piráti navrhli někdejší novinářku Angeliku Bazalovou, uvedla ČTK.

Do Rady ČTK opět kandidují Soukup a Semín, nově Bazalová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Semín

Nominace dnes projednala sněmovní volební komise. První kolo tajné volby se podle předsedy komise Martina Kolovratníka (ANO) uskuteční ve středu 25. září. Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům řekl, že stejně jako v červnu poslancům ANO doporučí, aby nehlasovali pro Semína.

Zastupitel ANO v Praze 3 Soukup a místopředseda spolku Akce D.O.S.T Semín se už o místo v Radě ČTK ucházeli. Sněmovna ale v minulé volbě nikoho nevybrala. Pozornost tehdy budila Semínova kandidatura, vyostřila také vztahy v koalici mezi ČSSD a hnutím ANO. Pro sociální demokracii byla jeho volba nepřijatelná.

Vzhledem k tomu, že sociální demokracie hrozila odchodem z koalice, pokud bude Semín zvolen hlasy ANO, Babiš podle předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka v červnu vybídl poslance hnutí, aby Semína nevolili. Totéž plánuje i tentokrát. „Nechceme zase riskovat, že by ČSSD odešla z vlády. To je jako pokus o vtip, samozřejmě,“ řekl s úsměvem Babiš na dotaz ČTK. Poté vážně dodal, že poslancům doporučí, aby pro Semína nehlasovali.

Snahu zvolit Semína radním ČTK kritizovala Federace židovských obcí, vystupuje podle ní antijudaisticky. Semín reagoval, že z teologického hlediska je k židovství kritický, je ale stoupencem náboženské snášenlivosti.

Sněmovna vybírá členy rady za někdejšího předsedu Miroslava Augustina (zvolen za ANO) a za Jakuba Heikenwäldera (zvolen za KDU-ČSL), jimž pětiletý mandát skončil 20. června. Místopředsedy rady jsou nyní Jaroslava Wenigerová (zvolena za ODS) a publicista Petr Žantovský, dalšími členy jsou Pavel Foltán (oba zvoleni za ANO), Jana Gáborová (zvolena za SPD) a od začátku letošního května bývalá ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Sedmičlenná Rada ČTK je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do její působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu agentury.

ČTK byla založena v roce 1918 jako státní tisková agentura. Od roku 1993 je veřejnoprávní institucí majetkově i hospodářsky oddělená od státu. Agentura nedostává žádné dotace ze státního rozpočtu, nevybírá na rozdíl od Českého rozhlasu a České televize koncesionářské poplatky a veškeré náklady hradí ze své komerční činnosti.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…