Do Ruzyně přijela první část amerického armádního konvoje

30.03.2015 12:46

Do ruzyňských kasáren v Praze dnes po poledni dorazila první vozidla amerického armádního konvoje, jehož účastníci se přes Česko vracejí ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu. V Ruzyni se během dne spojí všechny tři kolony, které ráno a dopoledne vyjely z Liberce, Pardubic a Vyškova, kde američtí vojáci strávili noc.

Do Ruzyně přijela první část amerického armádního konvoje
Foto: David Daniel
Popisek: Konvoj americké armády míří do Vyškova

Příjezd první části vojáků z Liberce zkomplikovala nehoda kamionů na Pražském okruhu, kvůli níž musela armádní vozidla změnit plánovanou trasu. Místo ve zhruba 11:00 tak do Ruzyně dorazili okolo 12:30. 
   
Do ruzyňských kasáren postupně přijede všech téměř 520 vojáků a 115 armádních vozidel, tvořených převážně osmnáctitunovými obrněnými transportéry Stryker a terénními auty Humvee. Poslední vozy by podle původního plánu měly do Ruzyně přijet kolem 17:00. U kasáren na ně čekají minimálně dvě stovky lidí s vlajkami USA, NATO či Evropské unie a pozdravit je přijeli i příznivci vojenské historie s armádními veterány. 
   
V Praze budou mít američtí vojáci den volna. V úterý se kasárna od 10:00 do 18:00 otevřou veřejnosti, aby se mohla s účastníky takzvané Dragounské jízdy setkat a prohlédnout si jejich techniku. Ve středu brzy ráno se konvoj dá znovu do pohybu a ve třech skupinách ve zhruba hodinových intervalech vyjede na závěrečnou část cesty kolem Plzně na hraniční přechod v Rozvadově. Hranice do Německa mají všechny tři kolony překročit dopoledne a zamíří na základnu u bavorského města Vilseck, ležícího asi 65 kilometrů od hranic. 
   
U ruzyňských kasáren je dnes na 14:00 plánována demonstrace odpůrců přejezdu amerického vojenského konvoje. Ten už projel pobaltskými státy a Polskem jako demonstrace jednoty Severoatlantické aliance a podpory Spojených států členským zemím, které se cítí ohrožené ruskou agresí na Ukrajině. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…