Do basy na desítky let! Tak tohle jsou ta lidská práva v USA? Zakročit a bojovat, rozhořčuje se český internet nad neuvěřitelným rozsudkem

07.07.2015 9:31

Světovou i domácí veřejnost šokoval rozsudek nad třicetiletou americkou učitelkou angličtiny Jennifer Fichterovou za to, že udržovala sexuální poměr se třemi svými studenty, kterým tehdy bylo 17 let. Soud ve státe Florida ji minulý týden odsoudil na neuvěřitelných 22 let do vězení.

Do basy na desítky let! Tak tohle jsou ta lidská práva v USA? Zakročit a bojovat, rozhořčuje se český internet nad neuvěřitelným rozsudkem
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

Fichterová se ke svému činu přiznala již v dubnu. Uvedla tehdy rovněž, že s jedním ze svých studentů přišla do jiného stavu. Přesto, že před soudem všeho litovala a prosila za odpuštění, nebylo jí to nic platné. Soudce rozhodl o překvapivě tvrdém rozsudku a poslal bývalou učitelku na téměř čtvrtstoletí do vězení Lakeland. „Nenávidím se za své sobectví a nenacházím dostatek slov pro to, abych své jednání omluvila,“ prohlásila Fichterová před soudem, kde za ni orodoval i její otec. „Budete mít dostatek času přemýšlet o tom, co jste udělala. Věřím, že vaše pokání je skutečné a po návratu zpět do společnosti budete jiným člověkem,“ uvedl soudce, který mohl dle platných zákonů poslat bývalou učitelku do vězení až na 45 let.

Fichterová byla zatčena již v dubnu na udání matky jednoho ze tří výše zmíněných studentů, která objevila v mobilním telefonu svého syna intimní textové zprávy od jeho učitelky angličtiny. Neprodleně poté na to upozornila místní policii. Postupně se policisté dozvěděli i o dalších dvou „obětech“ Fichterové. S prvním ze svých studentů se začala floridská učitelka intimně stýkat v září 2011, kdy mu bylo sedmnáct let. Občas jej Fichterové podle svého svědectví zvala do svého bytu, čas od času měli sexuální styk v chlapcově pokoji, když nebyla jeho matka doma. Další ze studentů uvedl, že měl se svoji učitelkou sex také na parkovišti a poblíž silnice vedoucí do města New Tampa. Tato nezákonná jednání byla odhalena chlapcovou matkou na konci ledna loňského roku.

Policie si předvolala Fichterovou k výslechu, kde se k sexuálním stykům se studenty přiznala a navíc sdělila, že s jedním z nich otěhotněla. Fichterová měla slabost pro své studeny již v minulosti. Před sedmi lety musela z tohoto důvodu opustit střední školu v Orange County. Ve čtyřicetistránkové zprávě o tomto případu se mimo jiné píše, že Fichterová se přiznala své kolegyni v učitelském sboru, že měla sex s jedním ze studentů. Poté o tom hovořila také před jiným studentem. Zmíněná kolegyně Fichterové policistům sdělila, že před ní se hodnotila velmi pozitivně. Fichterová má nyní měsíc na případné odvolání .

Americká i světová veřejnost je tvrdým rozsudkem zděšena a na portálu Bílého domu dokonce již byla založena petice, v níž je požadováno její propuštění. Petice vznikla před čtyřmi dny a aby se ji prezident Barack Obama vůbec zabýval, musí ji podepsat alespoň 100 000 lidí. Obdobná petice podle amerických médií vznikla také na ruských sociálních sítích a za jediný den ji podepsalo přes 20 000 Rusů. Lidé po celém světě poukazují na sociálních sítích zejména na to, že i když učitelka angličtiny z Floridy porušila tamější zákon, její potrestání je nelidsky kruté. Zmiňován je v této souvislosti trest pro norského vraha Anderse Breivika, který usmrtil před čtyřmi lety 77 lidí a dostal přitom trest ještě o rok nižší než Fichterová.

Případ Fichterová však rezonuje také v našem veřejném prostoru. Vyjádřil se k němu například místopředseda Svobodných Tomáš Pajonk, podle kterého je rozsudek „výsměchem spravedlnosti“. Pajonk ve svém včerejším komentáři připouští, že učitelka „překročila profesionální hranici žák/učitel, ale trest považuje za nepřiměřeně krutý. „Kompletně zničený život? Proč? Má posloužit jako nějaký exemplární trest pro zbytek učitelek? Mimochodem, průměrná délka odslouženého trestu u vraždy a zabití je na Floridě 19,1 let. Myšlenkové pochody soudce a poroty opravdu nejsem s to pochopit. Toto je šílená nespravedlnost a zcela pochopitelně se jí chopila ruská média a sociální sítě. Americkou spravedlnost roznáší na kopytech, bohužel v tomto případě oprávněně,“ píše Pajonk.

Vedle Spojených států a Ruska však vznikla petice požadující osvobození Fichterová také v České republice. „Na svědomí“ jí má známý novinář J. X. Doležal, který o jejím vzniku dnes ráno informoval v textu publikovaném na svém mateřském Reflexu. „Puritánství amerického soudnictví z něj dělá křesťanský Tálibán páchající zvěrstva. Podepište petici za její osvobození!“ vyzývá Doležal čtenáře. Floridský soud podle Doležala udělil učitelce „neuvěřitelně krutý, drakonický trest dvaadvaceti let žaláře. A to celé za přečin, na základě kterého by jí tak nanejvýš měli vyhodit z té školy, co na ní kluky sváděla.“ S nadsázkou také Doležal konstatuje, že „kdyby se ho v sedmnácti letech ujala nějaká pohledná třicetiletá kantorka a zaučila mne v sexu, že by to bylo splněním všech mých tehdejších pubertálních přání.“ Jeho petice měla asi dvě hodiny po zveřejnění téměř čtyři sta podpisů a jejich počet dále narůstá. Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička si zase na znamení solidarity s Fichterovou na svůj Facebook vyvěsil její fotografii se známým sloganem „Je suis Jennifer“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…