Do koalice i do opozice mají lidovci stejně daleko, tvrdí místopředseda Jurečka

27.11.2013 17:34

Je potřeba zrušit lustrační zákon anebo je třeba ho ponechat? Lidovci ho chtějí zachovat. Může to ohrozit vznikající vládní koalici? Na to odpovídal první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Do koalice i do opozice mají lidovci stejně daleko, tvrdí místopředseda Jurečka
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL a kandidát na hejtmana v Olomouckém kraji

S lustračním zákonem by mohl mít problém šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Jsme si vědomi nedokonalostí lustračního zákona. Ale bylo by napřed vhodnější usilovat o schválení zákona o státní službě,“ míní Jurečka.

„Dokážeme si představit, že by pan Babiš byl ministrem bez portfeje. Opíráme se o výklad profesora Aleše Gerlocha,“ tvrdí Jurečka.

Lustrační zákon má i 24 let po pádu totality stále opodstatnění

Podle místopředsedy lidovců vyvolalo prohlášení, že by nikdo z KDU-ČSL nezvedl ruku pro návrh na zrušení lustračního zákona, mediální bouři.

Jurečka uvedl, že tento zákon má i 24 let po pádu totality stále své opodstatnění. „My jsme principiálně pro to, aby zde byl zákon o státní službě, kde tyto věci budou jednoznačně napsány,“ zopakoval v pořadu Českého rozhlasu.

Lidovec souhlasil s tím, že v dnešní době existují různí kmotři a lobbisté, kteří jsou pro společnost mnohem nebezpečnější. I na ně by se prý dala vymyslet nějaká bezpečnostní prověrka, bez níž by nebylo možné spolupracovat se státní správou.

Do koalice i do opozice máme stále stejně daleko

KDU-ČSL má prý do koalice i do opozice stále stejně daleko. „Musíme se bavit o tom, zda budeme mít kvalitní programové prohlášení a jestli bude mít případná koalice smysl,“ zdůraznil místopředseda lidovců.

Strana Mariana Jurečka například nepodporuje záměr ČSSD na zvýšení korporátní daně. „Nepodporujeme toto řešení. My jsme přesvědčení, že pokud se zaměříme na daňové úniky, tak vybereme o 30 miliard korun navíc. Je to lepší než zvyšovat korporátní daň o procentní body. Hrozilo by, že se firmy přesunou do daňových rájů,“ varoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…