Do nemocnic nově návštěvy nemohou ani za rodičkami

19.03.2020 6:22

Na lůžková oddělení nemocnic nově nemohou návštěvy ani za rodičkami. Výjimku pro ně ministerstvo zdravotnictví vyřadilo ze zákazu návštěv v nemocnicích či v domovech seniorů, který kvůli šíření nového typu koronaviru platí od minulého úterý. Upravené mimořádné opatření ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo na svém webu.

Do nemocnic nově návštěvy nemohou ani za rodičkami
Foto: ČPZP
Popisek: První pomoc - ilustrační foto

"Toto mimořádné opatření nabývá platnosti okamžikem jeho vydání," píše se v dokumentu.

Zákaz návštěv v nemocnicích a zařízeních pobytových sociálních služeb má zabránit nákaze především u nejrizikovějších skupin, jako jsou senioři či lidé s dalšími onemocněními. Ostatní výjimky zůstaly v platnosti. Zákaz se tak nadále netýká návštěv na dětských odděleních, u lidí s omezenou svéprávností, lidí s nemocí v posledním stadiu či v hospicích. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) už dříve uvedl, že u těchto skupin lidí je riziko nákazy menší.

Obyvatelům domovů pro seniory, postižené či pacienty s demencemi vláda v pondělí zakázala opouštět areál těchto zařízení. Zároveň seniorům nad 70 let doporučila, aby po dobu současného nouzového stavu nevycházeli z domovů. Starší lidé jsou nemocí COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, ohroženi nejvíce.

Potvrzených případů nákazy koronavirem bylo dnes večer v Česku 522, proti ránu jich přibylo 58. S nemocí COVID-19 je hospitalizováno zhruba 50 lidí. Pět z nich je ve vážném stavu. Nákaza se v Česku poprvé prokázala 1. března, vyléčili se zatím tři pacienti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…