Do republikánských primárek rázně promluvil nejstarší syn Ronalda Reagana. Takhle to prý už dál nejde

27.03.2015 17:01

Nejstarší syn bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana Michael kritizuje republikány za nejednotnost a ideovou roztříštěnost, která oslabuje každého jejich kandidáta na prezidenta. Pokud prý chtějí republikáni uspět, musí vybrat kandidáta, který má největší šanci na vítězství. Jako tomu bylo v roce 1980 v případě jeho otce Ronalda Reagana.

Do republikánských primárek rázně promluvil nejstarší syn Ronalda Reagana. Takhle to prý už dál nejde
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

"Když konzervativní texaský senátor Ted Cruz tento týden oficiálně oznámil, že se bude ucházet o nominaci na prezidentský úřad, okamžitě na něj začaly ze všech stran doslova pršet odsuzující a pochybovačné komentáře. Bohužel nejenom z liberálních mainstreamových médií, ale z řad jeho republikánských kolegů. Ti si začali pokládat otázky, jestli je na takový úřad po třech letech v Senátu dostatečně připravený. Začali mu předhazovat, kde se to vlastně narodil, a vytýkat mu, jestli je dostatečně věřící. Či naopak, jestli není až příliš konzervativní a zda by nebylo vhodnější nominovat někoho, koho mají média radši,“ konstatuje Reagan a podobné postoje odmítá.

Reagan považuje za ostudné, že mluví republikáni tak negativně o svých kandidátech, a připomíná, že podobné je to i s Bushem a Christiem. "Je to přitom velká škoda, protože po Obamových selháních doma i v zahraničí se nám nabízí vynikající šance dostat do Bílého domu našeho republikánského zástupce. Téměř každý z uvažovaných kandidátů má solidní šanci uspět. Týká se to Bushe, Paula, Rubia, Christieho, Huckabeeho, Jindala, Santoruma, Kasicha, Carsona, Fiorina, Patakiho, Boltona a dokonce i Donalda Trumpa,“ je přesvědčen Reagan, jehož rozhlasovou talk show si denně naladí pět milionů amerických posluchačů.  

Celý text v angličtině najdete ZDE.

"Bohužel vlivné konzervativní kruhy začaly stejně jako v roce 2008 a 2012 rozdmýchávat problémy. I konzervativní média už nyní přísně určují, kdo z republikánských kandidátů by mohl být hoden být následovníkem mého otce Ronalda Reagana. Když se účastnil primárek v roce 1980, měl štěstí. Byl jediným skutečně konzervativním kandidátem v moři umírněných a liberálních republikánů. Jejich síly tak byly roztříštěné a on mohl vyhrát. Dnes je situace opačná. Máme celou řadu skutečných konzervativců a zvítězit tak mohou umírnění liberálové. Republikánští konzervativci by si měli dávat velký pozor, aby se příští rok neopakovala situace z let 2008 a 2012 a my v boji o Bílý dům opět neostrouhali,“ varuje Reagan.

Podle Reagana je nutné, aby se republikáni shodli na jednom kandidátovi co možná nejdříve. Pochybuje ovšem, že se tak stane. "Každý má svého oblíbeného kandidáta a ze své volby nehodlá slevit. Když jsem tweetoval pochvalný komentář k projevu Cruze, okamžitě jsem dostal tweet od fanoušků Randa Paula, kteří se mě ptali, proč prý nenávidím Paula. To je jeden z našich největších problémů. Liberálové jsou vedeni svou ideologií, která jim umožňuje snadno se shodnout na jednom kandidátovi. Konzervativci pravidelně hledají svého dalšího Ronalda Reagana. Ale jejich kandidáti zastávají sice pravicové, ale přesto často rozdílné ideologické postoje,“ upozorňuje Reagan a obává se, že když získá nominaci Rand Paul, tak příznivci Cruze nepřijdou k volbám. Platí to podle něj samozřejmě i opačně a prakticky u všech dalších kandidátů.

Barack Obama je dle Reaganova názoru americkým prezidentem nikoli proto, že by tolik voličů demokratů hlasovalo pro jeho znovuzvolení, ale proto, že pro Romneyho v roce 2012 hlasovalo příliš málo konzervativních republikánů. "Pro tyto volby máme skutečně celou řadu dobrých kandidátů. Měli bychom vybrat toho, kdo má největší šanci na vítězství. Jako tomu bylo v roce 1980 v případě mého otce. Mělo by však platit, že bez ohledu na to, kdo to nakonec bude, měli bychom jej všichni svorně podporovat. Jenom tak se můžeme opět dostat do Bílého domu,“ uzavírá Michael Reagan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…