Do roka v Rusku hrozí převrat. Někdejší Putinův muž promluvil

31.01.2023 9:11

Americký Institut pro studium války napsal, že Rusové chystají rozsáhlý útok na východě Ukrajiny a rozvíjí úvahu o další mobilizaci v Rusku. Mezitím chorvatský prezident Zoran Milanović zkritizoval Západ a především Německo za nápad poskytnout Ukrajině své tanky. Prezident tento nápad označil za „šílený“. A v Rusku prý do roka může dojít k vojenskému převratu.

Do roka v Rusku hrozí převrat. Někdejší Putinův muž promluvil
Foto: Repro Youtube
Popisek: Přeprava ruských tanků

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí

Na východě Ukrajiny jsou Rusové stále pod tlakem. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj den co den děkuje vojákům na východě země, že odolávají dalším a dalším ruským vlnám útoků. Americký Institut pro studium války teď upozorňuje, že Rusové chystají velký útok.

„Západní, ukrajinské a ruské zdroje nadále naznačují, že se Rusko připravuje na bezprostřední ofenzívu,“ napsal ISW s tím, že má obdobné informace.

„Ruské úřady nadále stanovují podmínky pro druhou vlnu mobilizace. Předseda výboru Státní dumy pro obranu Andrej Kartapolov 28. ledna uvedl, že výbor přezkoumává více než 20 zákonů týkajících se odkladů mobilizace,“ pokračoval institut.

ISW promlouvá

ISW promlouvá

Britské ministerstvo obrany upozorňuje, že Rusové se mohou pokusit vytvořit novou osu postupu na východě Ukrajiny. V posledních třech dnech proběhly útoky v okolí ukrajinských měst Pavlivka a Vuhledar.

„Existuje reálná možnost, že Rusko bude pokračovat v lokálních ziscích v sektoru (Bachmut),“ upozornilo britské ministerstvo obrany s tím, že v tuto chvíli Rusové nemají v oblasti dost sil k dosažení významného průlomu na frontě.

Na slova britského ministerstva upozornil server katarské televize Al-Džazíra.

Mezitím chorvatský prezident Zoran Milanović Západ ostře zkritizoval za to, že se chystá Ukrajině poskytnout své tanky. Podle jeho názoru jde o „šílené rozhodnutí“. Na jeho slova upozornila zpravodajská stanice CNN.

„Jsem proti tomu, aby se tam posílaly jakékoli smrtící zbraně. Prodlužuje to válku,“ řekl Milanovič novinářům ve městě Petrinja. „Co je cílem? Rozpad Ruska, změna vlády? Mluví se také o roztržení Ruska. To je šílené,“ pokračoval.

Podle chorvatského prezidenta si na území Ukrajiny Rusko vyřizuje účty se Spojenými státy a teprve až si spolu Washington a Moskva sednou k jednacímu stolu, válka na Ukrajině může být ukončena.

Speciální vzkaz poslal do Berlína. „Německé tanky (Leopard 2) v Rusku – hodně štěstí.“

Stranou jeho pozornosti nezůstala ani otázka Krymu. Tady měl jasno, že Krym už navždy zůstane ruský, a to i navzdory tomu, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakuje, že se Krym vrátí pod správu Ukrajiny. „Je jasné, že Krym již nikdy nebude součástí Ukrajiny,“ prohlásil.

Z Ruska současně zaznívá, že v tuto chvíli je pravděpodobné, že po roce 2026 nebude existovat žádná smlouva o kontrole jaderných zbraní. Dosud je platná smlouva z roku 2011 podepsaná v Praze, ale podle Moskvy v tuto chvíli není pravděpodobné, že po vypršení této smlouvy naváže na stávající dokument smlouva nová.

„Dialog o strategické stabilitě a kontrole zbrojení jsme nezastavili my, ale Američané a jejich satelity," řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov státní tiskové agentuře RIA Novosti.

Rjabkov dodal, že podle jeho názoru Washington sází na to, že Moskva utrpí „strategickou porážku“ ve válce se svým sousedem. „Celá bezpečnostní situace, včetně kontroly zbrojení, se stala rukojmím linie, kterou USA zaujaly s cílem způsobit Rusku strategickou porážku,“ uvedl Rjabkov.

Ruský politický stratég a bývalý autor projevů Vladimira Putina Abbas Galljamov v rozhovoru pro CNN upozornil, že může přijít den, kdy v Rusku dojde k vojenskému převratu.

„Ruská ekonomika se zhoršuje. Válka je prohraná. Do Ruska se vrací stále více mrtvých těl, takže Rusové budou narážet na další potíže a budou se snažit najít vysvětlení, proč se to děje, budou se rozhlížet po politickém procesu a budou si odpovídat: ,No, to je proto, že naší zemi vládne starý tyran, starý diktátor‘,“ řekl Galljamov s odkazem na Putina.

„V tuto chvíli si myslím, že vojenský převrat je potenciálně možný.“ Tento okamžik může podle něj nastat v příštích 12 měsících.

Andrej Medveděv, zběh od ruských Wagnerovců světu z norského Osla popsal, co všechno vlastně Wagnerovci páchají. Před zraky nováčků údajně bez milosti na místě střílí ty, kteří odmítnou bojovat.

„Shromažďovali ty, kteří nechtěli bojovat, a stříleli je před zraky nově příchozích,“ uvedl. „Přivedli dva zajatce, kteří odmítli jít bojovat, a přede všemi je zastřelili a zakopali přímo v zákopech, které vykopali cvičenci,“ pokračoval. CNN však upozornila, že jeho tvrzení nemohla nezávisle ověřit.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Přání ještě není realita. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 31.01.2023 12:21:02
No vybráno z internetu, tak západní především USA diplomaté, politici vojáci rajtují všude po světě a vyhrožují, slibují, podplácení vše proti Rusku a Ukrajině, oslovují se darebáci co museli utéct z Ruska a snad z nich chtějí zdělat exilové vlády / Rusko se skládá z 26 samostatných republik a autonomních oblastí/ a chtějí aby Rusko rozkouskovali aby bylo slabé, a dalo se to lépe rozvrátit, porazit a rozkrást. Ukrajina už dávno nabízí mapu jak si mají všichni kdo se účastní války proti Rusko Rusko rozdělit, co dostanou Finové, Poláci, Rumuní atd...Chtějí to udělat jako předtím se středoasijskými státy kdy zafinancovali nové dosazené vedení a ti měli možnost rozkrádat a nechat rozkrádat i USA a spol. vše co bylo zbudováno předtím. Stejné jako u nás. Přesto si myslím, že Rusko i v této složité administrativní podobě přežije. Rozpadne se naopak USA na bohaté a chudé státy, dolar bude za pár korun, USA nesplatí dluhy, zničí velkou část ekonomiky světa, ale pak se to upraví a narovná, Na ČR a jejich vládách / i té co za chvíli nastoupí/ bude záležet, zda budeme pořád chudnout na úkor chudoby zachraňování agresora USA nebo budeme normálně žít se všemi k míru

|  8 |  0

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…