Do sněmovny míří zastánci přímé demokracie. Dočkáme se obecného referenda?

21.09.2013 9:33

Ústavní zákon, s nímž Ústava už dvacet let počítá, ale který stále není přijat, má šanci na prosazení. Strany, které mají obecné referendum v programu, tedy sociální demokracie, KDU-ČSL, komunisté, zemanovci i ANO, mají podle průzkumů šanci dostat se do sněmovny.

Do sněmovny míří zastánci přímé demokracie. Dočkáme se obecného referenda?
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

K přijetí takového ústavního zákona je zapotřebí 120 hlasů ve sněmovně a 49 v Senátu. Jak ale píše sobotní vydání deníku Právo, ďábel se skrývá v detailech. Strany by se totiž musely dohodnout na klíčových ustanoveních, podobně jako tomu bylo při schvalování přímé volby prezidenta.

Vyřešit se musí spousta otázek. Například zda budou moci referendum vyvolat jen občané, nebo ho bude muset schválit i Parlament. Kolik set tisíc podpisů voličů bude potřeba nebo zda někdo bude kontrolovat ústavnost referenda. Najdou se i další úskalí, které budou muset navrhovatelé překonat.

Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského by ústavní zákon o obecném referendu musel jasně vymezit okruhy, kde by bylo zakázáno referendum vypisovat. "Ustálenou praxí v různých zemích je, že nelze referendum vypsat o daních nebo základních lidských právech a svobodách," přiblížil Právu. "A v každém případě ústavní zákon by musel jednoznačně stanovit, že předmětem referenda může být jen otázka, která nepřipouští více odpovědí než ANO a NE," dodal Rychetský.

Lidovci jsou opatrní

Ačkoli návrhů prosadit zákon o obecném referendu byla v minulosti řada, dosud měli lidé šanci rozhodnout ve všelidovém hlasování jen jednou, a to v roce 2003 o vstupu do Evropské unie.

Dlouhodobě prosadit se jej snaží hlavně ČSSD. Stínový ministr vnitra Jeroným Tejc uvedl, že kvůli nákladnosti by referendum spojoval s volbami. Velká úskalí nevidí. "Nemyslím si, že by referendum bylo nadužíváno. A neměli bychom se bát přímé demokracie jako něčeho, co stát oslabí. Opak je spíš pravdou," řekl deníku.

Že časté konání referenda spíše posiluje, než oslabuje demokracii, se domnívá také předseda komunistů Vojtěch Filip. A dát větší hlas lidem, a posílit tak přímou demokracii, chce i ANO podnikatele Andreje Babiše nebo hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Opatrnější je v této otázce šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Ačkoli se prý KDU-ČSL zavedení obecného referenda nebrání, je třeba dát pozor na správné nastavení parametrů.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Slovákům a dezolé vstup zakázán.“ Skandál Černochové a Nadě graduje. Trestní oznámení

17:53 „Slovákům a dezolé vstup zakázán.“ Skandál Černochové a Nadě graduje. Trestní oznámení

„Není to totiž nic jiného, než byla diskriminace v Třetí říši na základě příslušnosti k národu. Např…