Do sporu odborářů s Hegerem o platy v nemocnicích zasáhne Nečas

15.05.2012 6:26

Do sporu odborářů s ministerstvem zdravotnictví o platy v nemocnicích zasáhne dnes premiér Petr Nečas (ODS). Pozval si ke společnému jednání ministra Leoše Hegera (TOP 09) a šéfy lékařských a zdravotnických odborů. Předloží premiérovi své propočty - Hegerův propočet ukazuje, že nemocnice mají od zdravotních pojišťoven dost peněz na zvýšení platů, propočty odborů a menších nemocnic ukazují opak.

Do sporu odborářů s Hegerem o platy v nemocnicích zasáhne Nečas
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Premiér Petr Nečas se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Na schůzce v únoru se dohodl premiér s odbory na analýzách, které měly spor vyjasnit. Pokud by ukázaly, že peníze nestačí, premiér nevylučoval, že by v pololetí vyšla nová úhradová vyhláška. Nařídila by pojišťovnám, aby platily nemocnicím víc. Odbory chtějí Nečasovi tento slib připomenout.

Kraje navýšení mezd odmítly

Z domluvených kontrol ale sešlo. Menší nemocnice je odmítly, prý po nich ministr chtěl víc informací, než potřeboval. Heger odkazoval na memorandum, kde zvýšení platů záviselo i na efektivitě. Chtěl proto z dat nemocnic zjistit, zda skutečně zefektivnily hospodaření. Memorandum uvádělo pro letošní rok nárůst platů v nemocnicích o deset procent. Heger od ledna zaručil 6,25 procenta, zbytek možná v pololetí.

Nárůst platů se podařil jen ve státních nemocnicích, kraje to odmítly. Ministerstvo poukázalo na to, že i přesto investují a nakupují přístroje. Peníze na platy prý mají - fakultním nemocnicím zvýšily pojišťovny platby o dvě procenta, krajským o čtyři procenta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…