Do státní kasy přitečou nečekané dvě miliardy korun

12.08.2014 17:12

Do státní kasy, kterou spravuje ministr financí Andrej Babiš, by mělo letos přitéci o něco více, než se původně počítalo. Společnost Akro, která zastupuje někdejší podílníky vytunelovaných CS Fondů, totiž musí podle rozhodnutí Nejvyššího soudu vrátit přes dvě miliardy korun, které jí stát vyplatil na základě dřívějšího rozsudku.

Do státní kasy přitečou nečekané dvě miliardy korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Stát musel na základě rozhodnutí Městského soudu v Praze vyplatit společnosti Akro na konci roku 2012 přes dvě miliardy korun, když firma uspěla při poukazování na špatný úřední postup finančně analytického útvaru. Ministerstvo financí nicméně v lednu 2013 podalo odvolání k Nejvyššímu soudu, který na konci června rozhodl ve prospěch státu a rozsudek Městského soudu v Praze zrušil.  

"Na základě tohoto zrušujícího rozsudku Nejvyššího soudu ČR není o tomto soudním sporu v tuto chvíli pravomocně rozhodnuto a společnost Akro bude vyzvána v nejbližších dnech k vrácení uhrazené částky. Lhůta k vrácení bude stanovena po projednání se společnosti Akro s ohledem na technologické lhůty její depozitní banky. Přijetí výše uvedené částky se očekává v průběhu třetího čtvrtletí roku 2014," uvedlo k tomu ministerstvo.

Získané peníze budou zřejmě použity na operační program Doprava. Podle serveru Týden to vyplývá z informací uvedených v materiálech k návrhu novely zákona o letošním státním rozpočtu, kterou úřad řízený ministrem Andrejem Babišem (ANO) připravuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…