Do týdne pád ceny elektřiny. Benzín? Za den. V TV útok na Fialu, jaký zatím nebyl

17.08.2022 10:41

Cena elektřiny na lipské burze v úterý poprvé překonala 500 euro za megawatthodinu. Televize CNN Prima News si pozvala energetického experta Vladimíra Štěpána, který očekává další nárůst. A ani vládní sociální tarif podle něj příliš nepomůže.

Do týdne pád ceny elektřiny. Benzín? Za den. V TV útok na Fialu, jaký zatím nebyl
Foto: Vlada.cz
Popisek: Tisková konference vlády Petra Fialy

„Já si myslím, že v principu se jedná o vyhozené peníze,“ shrnul Vladimír Štěpán vládní plány na sociální tarif pro domácnosti. Neřeší se totiž příčiny, ale důsledky, a proto podle Štěpána peníze vyletí komínem.

„Otop domku vás bude stát za letošní zimu 300 tisíc, dostanete 17 tisíc. To nic neřeší,“ varuje expert. Vláda vyčlenila na sociální příspěvky 60 miliard a pouhé 4 miliardy na Zelenou úsporám.

„Dvě třetiny domků tu stále nejsou zateplené, mělo se to udělat obráceně,“ varuje expert. Zateplením se dá snížit spotřeba až o padesát procent.

  • Více informací ZDE

A ostře Vladimír Štěpán pokračoval i nadále: „Tato vláda podporuje zvyšování cen plynu. Ale vidíme to i na benzínu,“ zdůraznil. Kroky vlády podle něj zvyšování cen skutečně podporují.

„Kroky naprosto špatným směrem, který vůbec ničemu nepomůže,“ obává se vládních plánů.

Jednoduchý zákon, během týdne

Jaké nástroje tedy vláda má, zajímalo redaktorku CNN Prima News.

„U elektřiny cena nastoupala za rok ze 40 euro na 500. Na Slovensku je zafixovaná na 62 euro,“ začal Štěpán odpověď příkladem.

I u nás by prý stačilo během tří týdnů přijmout jednoduchý zákon o dodatečném zdanění zisků z výroby jaderné elektřiny.

O tomto hovořil již nedávno v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz energetický expert Ivan Noveský. Ten současně zmínil pozitivní zkušenost od sousedů, kde parlament zákon o dodatečném zdanění vůbec nemusel přijímat. „Ještě předtím, než schválil slovenský parlament tento zákon o dodatečném zdanění nadměrných zisků, se 70 % majoritních akcionářů dobrovolně, během necelých tří týdnů, dohodlo se slovenským regulátorem na zastropování ceny elektřiny pro slovenské domácnosti na krásných 62 eur/MWh,“ uvedl expert. Něco podobného doporučuje i vládě ČR.

Štěpán je ale skeptik. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vysvětloval, že ČEZ má nejnižší náklady na výrobu elektřiny v EU a současně čeští odběratelé platí z celé EU jednu z nejvyšších cen. A ještě je to vydáváno za tržní princip.

Přitom by bylo klidně možné na burzu prodávat pouze přebytky, jak to činí třeba Francie.

„Řízení energetiky v Česku je opravdu specifické,“ dodal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Stejně tak cena benzínu se podle něj dá ze dne na den snížit o 10 korun za litr, což už se u sousedů povedlo.

Pokud jde o plyn, tam už podle něj výhodné možnosti skoro nemáme. „Plyn jsme měli nakoupit do zásobníků, když byl levný,“ lituje expert. Za současných cen a nabídky ve světě je podle něj každý uzavřený kontrakt s velkým otazníkem.

Redaktorka připomněla, že v úterý burza v Lipsku poprvé překonala hranici 500 eur za megawatthodinu energie. Štěpán si nemyslí, že by to byl poslední překonaný historický milník. „Koncem roku to bude 600 - 700 euro,“ odhaduje. A to i přesto, že Němci stáhli zavírání jaderných elektráren. Ty už totiž rozhodně nepojedou na plný výkon.

„Ty ceny mohou dále nastoupat, kde se zastaví, těžko odhadovat. Je to zničující,“ uzavřel uznávaný expert.

Zbude čtyři nebo pět dodavatelů, ti se spolu dohodnou

Redaktorka ještě upozornila na zdánlivý detail. Příspěvek na elektřinu dostává nikoliv spotřebitel, ale dodavatel. Co když dodavatel zkrachuje?

Štěpán tuto možnost rozhodně nevylučuje. „Podle mě do roka a do dne tu zbude 4 - 5 velkých dodavatelů, a to už nelze nazývat konkurencí. Dojde tu k dohodám o cenách,“ obává se. Vyhlídky pro spotřebitele rozhodně nejsou radostné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…