Do zdravotnictví by mělo jít příští rok o osm miliard víc, žádá ČSSD

11.10.2019 14:13

Do lůžkové a domácí péče by mělo jít v příštím roce o osm miliard korun víc, než navrhuje ministerstvo zdravotnictví. Uvedla to dnes v tiskovém prohlášení vládní ČSSD a dodala, že o návrhu diskutuje s koaličním hnutím ANO. Premiér Andrej Babiš (ANO) v minulých dnech s ČSSD jednat o zdravotnictví odmítl kvůli dřívějšímu působení strany v čele resortu, uvedla ČTK.

Do zdravotnictví by mělo jít příští rok o osm miliard víc, žádá ČSSD
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Více peněz do systému žádá také KSČM, která tím podmiňuje schválení rozpočtu pro příští rok. Dnes odpoledne o tom komunisté budou jednat s ANO. Úhradová vyhláška předložená ministerstvem zdravotnictví počítá s příjmy 350 miliard korun, na péči by mělo jít 335 miliard korun.

Nejhorší situace je podle ČSSD v nemocnicích a v domácí péči. Už v letošním roce bude podle sociálních demokratů propad výnosů nemocnic u akutní a následné péče odhadem asi tři miliardy korun. To by podle ČSSD mělo být narovnáno vyhláškou na příští rok. Nemocnice zřizované ministerstvem zdravotnictví, což jsou zejména velké fakultní, podle ČSSD nyní dluží dodavatelům po splatnosti téměř pět miliard korun.

Tarify zdravotníků by se podle sociálních demokratů měly zvýšit o šest procent stejně jako u ostatních státních zaměstnanců. Celkové navýšení odhadují zhruba na 9,5 miliardy korun. Náklady na investice, nové léky a výjimečně hrazenou péči porostou podle ČSSD zhruba o šest miliard korun. Dvě miliardy bude stát pokrytí inflace. Do domácí péče je podle nich třeba dát další miliardu korun.

Ministerstvo zdravotnictví počítá s tím, že meziročně půjde na zdravotní péči o 26 miliard korun víc, které rozdělí úhradová vyhláška. Do nemocnic půjde 14 miliard korun navíc, do domácí péče o 340 milionů víc než letos. Dalších šest miliard korun pojišťovny rozdělí podle smluv se zdravotnickými zařízeními tam, kde to bude podle nich potřeba. To ale sociální demokraté označují za nepřijatelné, peníze navíc by se měly podle nich rozdělit podle vyhlášky.

Na podfinancovanost zdravotnictví upozorňuje v posledních měsících takzvaný krizový štáb českého zdravotnictví, který tvoří odbory, zástupci charity, domácí péče, pacientů, lékařů, zdravotně postižených nebo nestátních nemocnic. ČSSD, KSČM, ale také opoziční KDU-ČSL jeho požadavky podporují.

Babiš bude dnes o penězích ve zdravotnictví jednat s KSČM, která se podle výsledku schůzky rozhodne o podpoře návrhu státního rozpočtu v prvním čtení Sněmovny. S ČSSD o rozpočtu zdravotnictví Babiš jednat odmítá. Sociálním demokratům vyčítá výsledky jejich působení v čele zdravotnictví v minulé vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Po této „devastaci“ podle něj nemají socialisté v oblasti zdravotnictví co radit.

Úhrady zdravotní péče ve vybraných segmentech (v milionech Kč):

Segment zdravotní péče 2019 2020 Rozdíl absolutně Růst
domácí zdravotní péče 2164 2508 340 15,7 %
poskytovatelé lůžkové péče 171.210 185.215 14.005 8,2 %
celkem 310.930 334.920 23.990 7,7 %

zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…