Dobeš neshodu s vysokými školami jen eskaluje, míní komentátor

21.01.2012 20:23

Ministr školství Josef Dobeš (VV) si pozval na kobereček rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla, kterého obvinil z podněcování sociálních nepokojů. Právě takový přívlastek ministr dal studentským protestům proti plánované vysokoškolské reformě. Podle komentátora Lidových novin Martina Zvěřiny tak politik zpečetil svoji pověst ministra, který spory rozdmýchává místo toho, aby je urovnával.

Dobeš neshodu s vysokými školami jen eskaluje, míní komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Proti plánovaným změnám, které mimo jiné zavádějí i školné, přitom neprotestují jen studenti, ale i akademici a odborníci z řad opozice i koalice. Proti návrhu dvou reformních zákonů se vyslovil například člen sněmovního školského výboru Walter Bartoš, podle kterého reforma nebere dostatečné ohledy na sociálně slabé studenty. Sociální demokraté pak rovnou slibují, že oba zákony okamžitě po převzetí moci zruší.

Destruktivní reakce

Reakce ministra Dobeše je přitom podle komentátora LN Martina Zvěřiny “destruktivní až apolitická“. Kromě zmíněného obvinění rektora Hampla totiž ministr neoznámil žádné další kroky.

“Pokud můžeme tiskovým prohlášením Josefa Dobeše věřit, pak hodlá celý problém „vysedět“ podobně jako státní maturity, neboť očekává, že po přijetí zákona veškeré námitky utichnou,“ glosuje jeho chování Zvěřina.

Tímto přístupem však ministr problémy pouze vyeskaluje, míní komentátor. “Panu Dobešovi i celým VV mohou být všechny příští volby lhostejné, jejich koaličním kolegům nikoli,“ uzavírá Zvěřina komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…