Dobešova rezignace byla netaktická, myslí si John

22.03.2012 19:16

Hostem pořadu Impulsy Václava Moravce byl ve čtvrtek předseda Věcí veřejných Radek John. Mluvilo se hlavně o rezignaci ministra školství Josefa Dobeše. Podle Johna porušily ODS a TOP 09 koaliční smlouvu, ale chce i nadále jednat.

Dobešova rezignace byla netaktická, myslí si John
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Radek John burácí v nedělní Partii na Primě

„Po puči na Věci veřejné se není čemu divit...“ odpověděl John na otázku, z jakého důvodu bylo nejvíce ministrů vyměněno u Věcí veřejných. „My jim nedůvěřujeme, my máme koaliční smlouvu, ve které je všechno napsáno. Jenže oni ji opět nedodržují,“ vysvětlil s tím, že  bude nutné znovu udělat revizi koaliční smlouvy, která vyla naprosto pošlapána.

Zůstanou VV ve vládě?

Podle Johna jsou VV zhrzeny. „Nemá cenu být v koalici, když se neplní věci, které byly dojednány,“ uvedl předseda VV. Dodal však, že smlouva byla napsána velmi ambiciózně, protože se nevědělo, že nastane dluhová krize a další problémy. „Opravdu na všechno nebudou peníze,“ uznal.

John Dobešovi rozumí v tom, že nevydržel tlak a nechce být katem, který bude snižovat platy učitelům. „Rezignaci chápu, ale bylo to ve špatnou chvíli, bylo to netaktické,“ řekl. O jeho kroku se dozvěděl přes sms zprávu, jelikož byl zrovna na jiném jednání.

John jako možné kandidáty jmenoval poslance VV Milana Šťovíčka a také Dagmar Navrátilovou. Prohlásil ale, že je také možné, že by se ministrem mohl stát nějaký nadstranický odborník. „Nejdůležitější ale je udělat analýzu, kolik můžeme ušetřit, aby se nemusely škrtat platy učitelů,“ říká John. „Návrh opustit vládu není zatím na stole,“ dodal.

Řeč byla také o odposleších BIS tehdejšího primátora Pavla Béma. „Mně by zajímalo, pokud BIS odposlouchávala, kolik a co s tím udělala. Předala to polici? Asi ne. Předala to panu premiérovi? A co s tím udělal pan premiér (Mirek Topolánek)?“ ptá se John.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…