Dobešovo ministerstvo bojuje s nadváhou dětí. U chlapců ale čísla rostou

20.03.2012 21:31

Projekt ministerstva školství Žij zdravě se postupně šíří mezi děti ve školních jídelnách. Od roku 2008 se zvýšil počet dětí, které chodí na tzv. zdravé obědy, o sedm procent na celkových 26. Ze statistik však vyplývá, že během posledních dvaceti let ubylo obézních dívek, chlapců naopak přibylo.

Dobešovo ministerstvo bojuje s nadváhou dětí. U chlapců ale čísla rostou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

"Ministerstvo se snaží, aby se díky zdravým obědům snížil počet dětí trpící nadváhou nebo obezitou," uvedl Jakub Stárek z ministerstva školství. Z evropských statistik totiž vyplývá, že Česká republika je na devátém místě v EU, co se týče nadváhy u dětí.

"Ministerstvo se snaží tento nelichotivý výsledek změnit zejména zlepšením stravovaní ve školních jídelnách. Podařilo se nám snížit radikálně (o 74 procent) množství tuků a cukrů v potravinách," pochvaluje si Alena Fürstová z České školní inspekce.

Na zdravé obědy v rámci projektu Žij zdravě ale chodí čím dál více dětí, od roku 2008 se podíl zvedl až na 25 procent. Dále ministerstvo školství podporuje i projekty typu Mléko do škol nebo Ovoce do škol a spoluorganizuje Juniorský maraton – Běžíme Evropou.

"V České republice musíme začít bojovat proti tloustnutí našich dětí, u kterých se pak zvyšuje v dospělosti náchylnost k nemocím, jako jsou cukrovka nebo rakovina tlustého střeva," vítá projekty i předseda Společnosti pro výživu Petr Tláskal. Podle jeho slov se totiž počet obézních sedmiletých chlapců zvýšil od roku 1991 o šest procent. U dívek se naopak číslo zmenšilo o 3,5 procenta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…