Dobře fungující exekuční kolotoč. Jeden dluh zaplatíte i třikrát

22.11.2012 9:28

Dlužíte pár stovek a váš dluh dostane do ruky exekutor. A hle, může se stát, že vás bude on a jeho kolegové z branže nutit zaplatit dluh ne jednou, ale hned třikrát. Z dluhu v řádu stokorun se stane nekončící noční můra, která vás bude stát spoustu nervů a třicet tisíc korun navrch. Své o tom ví pan Jaroslav N.

Dobře fungující exekuční kolotoč. Jeden dluh zaplatíte i třikrát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž.

Pana Jaroslava N. jednou v Brně chytil revizor, jak cestuje veřejnou dopravou načerno. Zapomněl si prý cvaknout jízdenku. Dostal pokutu a chystal se jí zaplatit. Dopravní podnik ovšem jeho závazek odprodal společnosti Czech Financial Services, takže pan Jaroslav zaplatil jí. Tato společnost však zkrachovala a její pohledávky převzala další firma. Znovu vymáhala dluh po panu N. Ten se zalekl a raději zaplatil i podruhé. Tím však celý kolotoč, který popisuje server Lidovky.cz, nekončí.

Potřetí už odmítl zaplatit

Podruhé tuto pohledávku vymáhá exekutor Jozef Višvader, který sám ukradl osmdesát milionů korun. „Ze strachu před tím, aby se nedostal do nějaké exekuce, poslechl, což byla chyba. Kdyby šel za advokátem, tak mu řekne, ať už neplatí,“ komentuje chování svého současného klienta advokát Roman Šteffel.

Jenže k dovršení všeho zlého je pan N. nucen k tomu, aby svůj dluh zaplatil ještě jednou a to v okamžiku, kdy Višvader skončil za mřížemi a jeho agendu převzal nástupce. V tu chvíli už se ale pan Jaroslav neudržel a místo třetí platby se obrátil na právníka.

„Přišel s tím, že jsem zaplatil jenom výlohy, ale původní dluh tam nebyl zahrnut," kroutí Jaroslav N. hlavou.

Komora: Exekutoři za nic nemohou

Není bez zajímavosti, že exekutorská komora své lidi hájí. „K tomu, že věřitelé své pohledávky uměle rozdělují, bohužel dochází. Je to však jev, který se samotnou exekuční činností či exekuční fází nesouvisí, odehrává se před exekučním procesem," řekla serveru Lidovky.cz mluvčí komory Petra Báčová.  

Panu Jaroslavovi N., který exekutorům prozatím zaplatil asi 30 tisíc korun, zůstávají jen oči pro pláč a údiv nad dobře fungujícím systémem předávání pohledávek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…