Dobrý čas na kousnutí do kyselého jablka, chválí vládu politologové

11.05.2023 20:46 | Komentář

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) kvůli svému úspornému balíčku a důchodové reformě, které dnes představila, riskuje, že přijde o část voličů, soudí politologové oslovení redakcí iDNES.cz. Výhodou pro ni je načasování.

Dobrý čas na kousnutí do kyselého jablka, chválí vládu politologové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před jednáním vlády

„Řada voličů ale očekávala, že tato vláda dá veřejné finance do pořádku. Museli kousnout do pomyslného kyselého jablka,“ říká Miloš Brunclík z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Vláda si pro představení opatření podle jeho slov vybrala symbolický čas za pět minut dvanáct. Času na nezbytná ekonomická opatření už není moc. „Je rok a půl od voleb, skoro polovina volebního období, v podstatě nebyla jiná možnost,“ myslí si Brunclík.

Načasování kritizuje Michal Pink, politolog z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. „S těmito kroky mohli vládní politici klidně přijít v březnu,“ doplňuje brněnský politolog pro iDNES.cz.

Strategicky není výhodné řešit nepopulární kroky těsně před volbami, dodává politolog Aleš Michal. „Díky tomu, že s kroky přišli teď, je možné, že tato opatření nebudou hlavním tématem předvolební kampaně,“ tvrdí politolog Michal.

Podle expertů mohou škrty a především reforma důchodů ovlivnit i budoucí náladu mezi voliči. Příští volby budou do Evropského parlamentu, které jsou pro voliče druhořadé a moc je nezajímají. „I proto si vláda podle mě může dovolit přijít s opatřeními právě teď, politicky by ji to nemuselo tolik zasáhnout,“ míní Brunclík, podle kterého vláda doufá, že v dalších volbách to bude moct prezentovat jako zodpovědnou a kompetentní politiku.

„Současný vývoj ale nahraje Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO, které může být pro část nespokojených voličů alternativou,“ odhaduje Brunclík.

Podle politologa Pinka budou pro vládu dobrým průzkumem veřejného mínění kromě eurovoleb také volby krajské a senátní.

Vládní konsolidační balíček sníží schodek státního rozpočtu v příštím roce o 94,1 miliardy korun, v roce 2025 o dalších 53,4 miliardy korun. Výdaje během dvou let klesnou o 78,3 miliardy korun, rozpočtové příjmy vzrostou o 69,2 miliardy korun, oznámil dnes novinářům ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …