Docent Maďar: U Vojtěcha končím. Dělal jsem to zdarma, jako službu lidu. Čelil jsem útokům

24.08.2020 11:23

Epidemiolog Rastislav Maďar na vlastní žádost skončil jako člen pracovní skupiny ministra zdravotnictví pro uvolňování karanténních opatření. Ministra o tom informoval v pátek, sdělil ČTK.

Docent Maďar: U Vojtěcha končím. Dělal jsem to zdarma, jako službu lidu. Čelil jsem útokům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rastislav Maďar (uprostřed)

Skupina měla za úkol dodávat ministrovi odborná stanoviska pro postup kroků, které život v ČR postupně vracely do běžného režimu po uzavření státních hranic, škol, většiny obchodů a dalších opatřeních.

Největší diskuse se z agendy skupiny od jara vedly kolem nošení roušek. Zavedené byly v polovině března při pohybu mimo domov. Původně se měly nosit i venku do poloviny června, nakonec povinnost skončila už 25. května. Ve vnitřních prostorách a většině hromadné dopravy roušky skončily od 1. července. Maďar ČTK tehdy řekl, že jedním z důvodů bylo horké počasí, v němž se v rouškách obtížně dýchá. Zůstaly tak jen ve zdravotnických zařízeních a v pražském metru. Zaváděny byly také regionálně tam, kde se objevilo větší ohnisko nemoci covid-19.

Znovu se roušky měly začít nosit v hromadné dopravě, obchodech, školách a na hromadných akcích od 1. září. Po dvou dnech od oznámení byla povinnost zmírněna a školy a obchody z ní byly vyjmuty. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to zdůvodnil tím, že proběhla řada jednání a přišlo mnoho podnětů.

Pracovní skupinu Maďar, který působí v Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity, vedl od začátku letošního dubna. Členy skupiny jsou kromě Maďara také například ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová, Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu, Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti a předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …