Dodávka elektřiny na Krym byla částečně obnovena poté, co od ní ustoupil Pravý sektor

08.12.2015 11:40

Ukrajina dnes částečně obnovila dodávku proudu na anektovaný Krym, přerušenou před více než dvěma týdny. Oznámila to ukrajinská agentura Unian s odvoláním na zprávu místních úřadů. Po dohodě s aktivisty hnutí Blokáda Krymu, kteří dosud opravu poškozených sloupů znemožňovali, byla zprovozněna jedna linie dálkového vedení.

Dodávka elektřiny na Krym byla částečně obnovena poté, co od ní ustoupil Pravý sektor
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

Protiruští aktivisté dosud opravě dvou poškozených sloupů bránili a žádali, aby Moskva propustila politické vězně internované na Krymu a v Rusku. Přístupu opravárenských čet zvlášť aktivně bránili zástupci krymských Tatarů a radikální nacionalisté z hnutí Pravý sektor. K ukončení blokády o víkendu vyzval v televizním projevu prezident Petro Porošenko mimo jiné i proto, že kromě Krymu nedostávali proud ani obyvatelé několika jihoukrajinských měst a obcí.

Pravý sektor další blokádu Krymu nevylučuje

Tataři projevili vůli hlavě státu vyhovět, ale radikálové z Pravého sektoru se v pondělí postavili proti. Dnes jejich spor vyvrcholil prohlášením vůdců Pravého sektoru, že se na blokádě okupovaného poloostrova dál podílet nebudou. Krátce nato byla dodávka proudu na jedné z poškozených linií obnovena.

„Obnovení dodávek je další protiukrajinský krok nynějšího režimu, který si zahrává s našimi nepřáteli,“ uvedl v prohlášení Pravý sektor. Účast na blokádě jeho aktivisté ukončují, vyhrazují si ale právo připojit se v budoucnu k blokádě Krymu „všemi dostupnými prostředky včetně nátlaku na ukrajinskou státní moc“.

Podle ukrajinských energetiků se částečné obnovení dodávky proudu týká nejen Krymu, ale zejména dvou okresů jihoukrajinské Chersonské oblasti, které byly v důsledku odpojení rovněž bez elektřiny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…