Dohoda končí. „Rusko má povinnost ji prodloužit,“ káže šéfka EU Putinovi

14.07.2023 8:00

Vladimir Putin, prezident Ruské federace, pohrozil, že pokud nebudou splněny ruské požadavky, z ruské strany nemusí být prodloužena dohoda o vývozu ukrajinského obilí přes Černé moře. Putin si postěžoval, že OSN neplní, co slíbila. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na Putina apelovala, že je jeho povinností dohodu prodloužit. Aby nenastala globální nejistota. A v této situaci svět obletěla zpráva, že spolu hovořili šéf ruské zahraniční rozvědky a šéf CIA.

Dohoda končí. „Rusko má povinnost ji prodloužit,“ káže šéfka EU Putinovi
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: obilí

Prezident Vladimir Putin oznámil, že nemusí dále prodlužovat obilnou dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou, pod kterou se podepsala i OSN a Turecko, jako garanti této úmluvy. Tato úmluva pomohla navýšit dodávky ukrajinského obilí na Blízký východ, do afrických států či do jiných koutů světa. Putin prohlásil, že dohoda nemusí být znovu prodloužena, pokud nebudou splněny ruské požadavky.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41190 lidí
„Můžeme pozastavit naši účast na dohodě, a pokud všichni ještě jednou řeknou, že všechny sliby, které nám byly dány, budou splněny, pak ať tento slib splní. Okamžitě se k této dohodě znovu připojíme,“ řekl Putin v rozhovoru pro ruskou státní televizi. Anglicky mluvícím čtenářům jeho slova přinesla agentura Reuters.

Ve vysílání také oznámil, že dosud nedostal ani ze strany OSN ujištění, že se organizace ruskými požadavky zabývá a je připravena je plnit.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle Reuters později objasnil, že Rusko zatím nepřijalo konečné rozhodnutí o tom, zda odstoupit od dohody o obilí.

Agentura v této souvislosti připomněla, že ze strany OSN zazněl v létě roku 2022 příslib, že bude pracovat na tom, aby se ruská hnojiva dostala na mezinárodní trh. Právě to se podle Moskvy zatím nestalo. Export hnojiv sice nepodléhá západním sankcím, ale finanční omezení fungující v systému SWIFT namířená proti Rusku komplikují platby za tento export.

Zdroje agentuře Reuters řekly, že generální tajemník OSN Antonio Guterres napsal dopis Putinovi, v němž navrhl, aby Moskva povolila pokračování dohody několik měsíců, aby Evropská unie měla čas na připojení dceřiné společnosti Ruské zemědělské banky (Rosselchozbank) k mezinárodní platební síti SWIFT.

Putin však trval na tom, že žádný takový dopis nedostal.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek podle CNN vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby dohodu prodloužil. „Svět to potřebuje. Rusko má povinnost ji prodloužit, jinak by důsledkem byla globální potravinová nejistota. Míč je tedy nyní na straně prezidenta Putina a svět se dívá,“ uvedla von der Leyenová.

V projevu na tiskové konferenci von der Leyenová uvedla, že se těší na diskusi o dohodě o obilovinách a dalších otázkách s generálním tajemníkem OSN Antoniem Guterresem, včetně změny klimatu, „dodržování Charty OSN a respektování mezinárodního práva“.

Platnost současné dohody vyprší příští týden.

V této situaci také vychází najevo, že spolu hovořili šéf ruské zahraniční špionáže Sergej Nariškin a šéf americké CIA William Burns. Podle ruské státní agentury TASS spolu hovořili po telefonu o situaci na Ukrajině. Anglicky mluvícím čtenářům zprávu zprostředkoval server katarské televize Al-Džazíra.

Deníky New York Times a Wall Street Journal 30. června uvedly, že Burns volal Naryškinovi, aby ujistil Kreml, že Spojené státy nehrají žádnou roli v krátké vzpouře, kterou před týdnem vyvolal šéf ruských žoldnéřů – wagnerovců – Jevgenij Prigožin.

Naryškin potvrdil, že Burns nadnesl „události z 24. června“, kdy žoldnéři ovládli jedno z jihoruských měst a postupovali směrem k Moskvě, než se dohodli s Kremlem na ukončení vzpoury. Řekl však, že po většinu hovoru, který trval asi hodinu, „jsme zvažovali a diskutovali o tom, co dělat s Ukrajinou“.

„Je přirozené, že jednání budou dříve či později možná, protože každý konflikt, včetně ozbrojeného, končí jednáním, ale podmínky pro ně musí ještě dozrát,“ uvedl Naryškin.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lejno, vždyť i Mutti Merkel přiznala, že nikdo z vás nepočítal s tím, že by , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuselamil , 14.07.2023 11:56:50
se Minské dohody plnily????? Měl se pouze získat čas na vyzbrojení Ukrajiny!!! Tak které dohody se mají plnit a které lze ignorovat?

|  10 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …