Dokud bude zákazník nekvalitní výrobky kupovat, tak je budou prodávat, říká Hašek

27.11.2011 12:54

Na pražském magistrátě se změnila koalice. „Neexistovaly žádné reálné důvody, proč by se měla koalice rozpadnout,“ řekl místopředseda ČSSD a stínový ministr zemědělství Michal Hašek v Nedělní partii. Dalším hostem byl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Oba se vyjádřili k českým výrobků, které jsou stejně drahé jako německé, ale zdaleka nedosahují jejich kvality. Bendl české zboží hájil: „Vyváží se spoustu kvalitních výrobků.“

Dokud bude zákazník nekvalitní výrobky kupovat, tak je budou prodávat, říká Hašek

Koalice ODS a ČSSD se na pražském magistrátě se rozpadla. Primátor Bohuslav Svoboda za hlavní důvod rozpadu uvádí obavy z drastického zadlužování Prahy. S tím nesouhlasí Michal Hašek. „Neexistovaly žádné reálné důvody, proč by se měla koalice rozpadnout," oponuje Hašek, „Šlo o vnitřní pnutí v ODS a mocenské boje. Co se týče kritizovaného rozpočtu, tak ten byl v kompetenci Svobody a ne ČSSD. Já se spíš domnívám, že ODS vadilo, že ČSSD například odmítala prodávat veřejná prostranství developerům."

Petr Bendl dodal, že čas ukáže, jak bude koalice ODS a TOP 09 fungovat. Začátek ale za špatný nepovažuje. „Je to návrat ke spolupráci, kterou po volbách požadovali voliči."

Není kečup jako kečup. I když stojí stejně

Dále politici debatovali o kvalitě potravin. Za stejnou cenu jako v Německu se u nás totož prodávají potraviny s nesrovnatelně horší kvalitou. Alarmující příkladem je kečup. V českých řetězcích obsahuje 11 procent rajčat a v Německu 70. Cena je přitom stejná. Jak je něco takového možné? „My nic takového netolerujeme," brání se Bendl, „Jiná věc je to, že takové věci se stávají a neměly by. Od toho máme orgány, které by na to měly dohlížet. Problémem je, že kontroly se soustřeďují v jednu chvíli na jedno místo. Někdo je kontrolován pěti orgány v jeden den a někdo není celý rok."

Bendl přislíbil, že do budoucna bude kontrolovat činnost České potravinové inspekce. „Důležité je, aby se orgány domlouvaly mezi sebou a nepřicházely v jeden den," uvedl Bendl. Ministerstvo zároveň plánuje ušetřit 10 milionů na kontrolách inspekcí. „Má se šetřit pouze na provozních výdajích," upřesnil Bendl, že samotné kontroly to neovlivní.

Spotřebitelé o tom nerozhodují

„Dneska to není o tom, že spotřebitel určuje, co se bude prodávat. Jsou to nákupci řetězců, kteří usilují o nejnižší cenu. Levné potraviny nemusí být nutně závadné, ale mají nulovou nutriční hodnotu. Do budoucna to může znamenat zdravotní riziko," řekl k tématu potravin Hašek.

Zároveň dodává, že je velmi důležitý tlak spotřebitelů. „Dokud bude zákazník ochoten takové výrobky kupovat, tak je budou řetězce prodávat."

Bendl upozornil, že kvalitu českých a německých výrobků srovnáváme pouze na kečupu. „Vyváží se spoustu kvalitních výrobků. Sice existují výjimky, které je potřeba hlídat, ale nedá se říct takhle obecně, že naše výrobky jsou horší."

Potraviny se zdražují, ale zvýšení DPH na to vliv nemá

V poslední době se zvedá cena potravin ve všech potravních řetězcích. Důvodem může být to, že si řetězce vytváří polštář kvůli plánovanému zvýšení DPH na potraviny, které má nastat od ledna. Zabýval se antimonopolní úřad takovou možností? „Já jsem s nimi v permanentním kontaktu a taková informace se ke mně nedostala," uvedl Bendl.

Zvyšování DPH se podle něj na kvalitě výrobků nepodepisuje. „Bez ohledu na to, jaké bude DPH, ten kdo prodává, chce vydělat a to může být i na úkor kvality zboží," tvrdí Bendl. S tím Hašek nesouhlasí. „Kdyby tady nebyl tlak na zvyšování DPH, tak by tady nebyl tlak na snižování cen potravin."

Čtěte více:

Fajmon (ODS): Evropská komise chce zdražit potraviny!

Analytik: Hnus. Párky bez masa, kečup bez rajčat, co s tím, ministře Bendle?

Magistrát se otřásá. Pražská ODS si odhlasovala ukončení koalice s ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…