Doma by ho shodili ze střechy, ale tohle je jiná. ISIL oslavuje střelce z Orlanda, i když byl nejspíš homosexuál

17.06.2016 20:04

Strůjce masakru v orlandském gay klubu Omar Mateen se dočkal posmrtně ocenění od Islámského státu. Propagandisté Mateenovu činu věnovali ve svém aktuálním videu téměř šest minut a nazývají jej „hrdinou Islámského státu“.

Doma by ho shodili ze střechy, ale tohle je jiná. ISIL oslavuje střelce z Orlanda, i když byl nejspíš homosexuál
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Islámský stát dbá na pečlivé zaznamenávání poprav křesťanů

Jak konstatuje například britský deník The Mirror, video v prvních vteřinách připomíná úvodní sekvenci filmů s Jamesem Bondem. Profesionálně natočené video začíná výstřelem z pistole, jejíž náboj zamíří do nápisu „Gay klub, Orlando, Florida“. Následně se objevuje další zpráva, která poukazuje na téměř padesát mrtvých a přibližně stejný počet zraněných. „Omar Mateen je jedním z hrdinů Islámského státu, který obnovil slávu Ummaha a pomstil smrt muslimů.“

Podle britského deníku se však může propagandistické video Islámského státu ukázat jako poněkud trapná záležitost. Především vzhledem ke zprávám, podle kterých byl Mateen sám gay, což Islámský stát tvrdě trestá. V minulých měsících se například na několika propagandistických videích Islámského státu objevily záběry, na kterých jsou „usvědčení“ homosexuálové shazováni z výškových budov. Ovšem také v drtivé většině ostatních muslimských států je homosexualita přísně trestána.

O údajně Mateenově homosexualitě spekulovala celá řada jeho známých. Gay klub, kde tento týden zastřelil pět desítek jeho návštěvníků, sám často navštěvoval. Byl přitom dva roky ženatý a v současné době sdílel svůj byt s matkou svého tříletého syna. Vedle toho se ovšem devětadvacetiletý zaměstnanec bezpečností agentury hlásil k idejím Islámského státu a netajil se svojí nenávistí právě k jedincům s odlišnou sexuální orientací.

Na aktuálně publikovaném videu se také objevují záběry natočené bezprostředně po příjezdu policie na místo zločinu. Tyto záběry jsou doprovázeny titulky „Krev za krev“ a „Odplata za muslimy“. V dalších sekvencích se objevuje americký prezident Barack Obama hovořící o celé tragické události a také jeden z policejních vyšetřovatelů právě ve chvíli, když hovoří o spojitosti masakru s Islámským státem.

Následně hovoří hlas v arabštině o pomstě za muslimy, kteří byli zavražděni Západem v Iráku, Afghánistánu nebo Sýrii. „Fakticky tak Západ zahájil válku s islámem, ve které dále pokračuje. Američané se velmi mýlí, pokud se domnívají, že na tyto nespravedlnosti nebudeme reagovat. Příznivci Islámského státu jsou všude a jsou připraveni bojovat,“ pokračuje mužský hlas arabsky a mezitím se v dalších záběrech objevují výhrůžné titulky, jako například „Zabíjej je všude, kde je (nevěřící) najdeš“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…