Domluvte se s Putinem, řekli prý Ukrajině. A bije se na poplach. Zděšení

01.06.2022 11:04 | Ze sítí

Ruští okupanti momentálně ovládají na Ukrajině území o velikosti Česka a Slovenska dohromady. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj slibuje, že ukrajinská armáda nakonec osvobodí území celého svého státu, ale z Francie a z Německa vyzývají Kyjev, aby se tamní vláda pokusila s ruským prezidentem Vladimirem Putinem nějak domluvit na dosažení míru. Takovéto výzvy prý zazněly např. ve švýcarském Davosu. Analytik z Bezpečnostního centra Evropské hodnoty Jakub Janda bije na poplach.

Domluvte se s Putinem, řekli prý Ukrajině. A bije se na poplach. Zděšení
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil k lidem z Katedrály svaté Sofie v Kyjevě.

Před pár dny promluvil ukrajinský prezident k lídrům demokratického světa na Světovém ekonomickém fóru v Davosu a volal po dalším zesílení tlaku na Rusko.

A co slyšel jako odpověď? Podle analytika Jakuba Jandy slyšel výzvy, aby se Ukrajina vzdala části svého území.

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí

„Ukrajině to bylo soukromě řečeno v Davosu – vyjednat dohodu s Ruskem hned. Nebo čelit tomu, že podpora Západu může opadnout. Tento tlak vůči Ukrajině z Berlína a Paříže tu skutečně existuje,“ napsal Janda na Twitteru.

Rusko teď podle něj může dosáhnout územních zisků na Donbasu, vyhlásit to za svůj úspěch a přijít s nabídkou příměří. Tím Rusko získá čas na posílení svých infrastrukturních sítí na přesun zbraní i lidí na frontu, nabrat dech a po načerpání sil rozpoutat další válečné řádění. Janda upozornil, že Rusové se tady budou moci opřít o již zmíněné názory Německa a Francie a navíc ještě budou moci tvrdit, že s nabídkou příměří přišli, aby zabránili hladomoru hrozícímu v různých částech světa. Ale Ukrajina tyto vstřícné snahy Ruska blokuje, takže pokud někdo může za potravinovou krizi, bude to Ukrajina. Takový může být ruský výklad situace.

Janda na Twitteru varoval, že pokud bude Západ takto tlačit na Ukrajinu, vyvolá tím ducha Mnichova z roku 1938, kdy Západ bodl Československo do zad, aby uchlácholil Hitlera. „Putler“, jak Janda označil ruského prezidenta Vladimira Putina, se prý může pokusit Mnichov 1938 zopakovat.

Anketa

Co soudíte o Dominiku Ferim? (Ptáme se od 31.5.2022)

hlasovalo: 9012 lidí

„Tento nejhorší scénář již není nepravděpodobný,“ varoval Janda. A hned nabídl, jak situaci řešit. „Naše vlády by měly takové akce otevřeně odmítnout a zdůrazňovat, že není možné uzavírat s Ruskem žádné dohody, dokud Ukrajina nevyhraje,“ zdůraznil.

Pokud Západ Ukrajinu ke kapitulaci dotlačí, Janda varoval, že to rozloží ukrajinskou společnost. Lidé se rozhádají a bude zle.

„Česko má své vlastní historické zkušenosti s podobným tlakem západních spojenců na učinění ústupků (včetně územních) vnějšímu agresorovi. Pokud v současné situaci bude vytvářet tlak na Ukrajinu, oběť ruské agrese, aby udělala ústupky Rusku, vyvolá to velké nepochopení, frustraci a nárůst nedůvěry ukrajinské veřejnosti směrem k Západu. 82 % Ukrajinců vystupuje proti jakýmkoliv ústupkům (především územním) Ruské federaci,“ stojí v tiskové zprávě Bezpečnostního centra Evropské hodnoty.

 

Jakub Janda promlouvá

Jakub Janda promlouvá

Jakub Janda promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …