Domy v ostravském ghettu jsou stále životu nebezpečné, ukázala kontrola

07.08.2012 11:51

V domech v ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze, jež odmítá opustit asi 140 lidí, přetrvávají závady, které mohou ohrozit jejich zdraví a životy. Vyplývá to ze závěrů pondělní kontroly úředníků, o nichž v úterý informovala mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková.

Domy v ostravském ghettu jsou stále životu nebezpečné, ukázala kontrola
Foto: rep
Popisek: Domy na ostravském Přednádraží

Vystěhování z domů nařídil stavební úřad v pátek. Obyvatelé ghetta, převážně Romové, mezi nimiž je hodně dětí, odmítli rozhodnutí respektovat. Místo toho se pustili do oprav, čímž chtěli úředníky přesvědčit, aby je v domech nechali bydlet.

Úředníkům vadí poškozené rozvody plynu, vody a kanalizace

Mezi závadami, které stavební úřad vytýká, jsou například vytrhané elektrické vedení, chybějící překlady nad okny a dveřmi, vlhké zdivo, plísně, zatékání střech nebo poškozené rozvody plynu, vody a vnitřní kanalizace. "Nadále zůstává v platnosti nařízení o vyklizení," uvedla Pondělíčková.

Lidé se v domech podle úředníků zdržují na vlastní nebezpečí a odpovědnost za ně má i vlastník domů. Tím je společnost Domy Přednádraží podnikatele Oldřicha Roztočila.

"Jsme si vědomi toho, že pokud vlastník objektů nesplní svou povinnost a domy nezajistí proti vniknutí, může nám stavební úřad nařídit, abychom tak učinili my na náklady městského obvodu, tj. na náklady daňových poplatníků, s čímž zásadně nesouhlasíme," uvedl místostarosta obvodu Dalibor Mouka. Za devastaci domů podle něj mohou především jejich vlastní obyvatelé.

Majitel nechal domy zdevastovat tak, že jsou teď zdraví i životu nebezpečné

Kromě deseti budov společnosti Domy Přednádraží stál v oblasti ještě jeden dům patřící obvodu. Ten nechal nedávno úřad zbourat, protože by jeho oprava byla ekonomicky nevýhodná, a nájemníky přestěhoval do jiných bytů. "Majitel soukromých domů zůstal na rozdíl od obvodu nečinný a nechal domy zdevastovat tak, že jsou nyní zdraví i životu nebezpečné," uvedl Mouka.

Roztočil koupil domy asi před dvěma lety. Tvrdí, že je chtěl postupně opravit, nemohl to však udělat kvůli nefunkční kanalizaci. Komu vlastně kanalizace patří, není dosud jasné. Situaci kritizovala zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková, podle které není možné, aby všechny strany dva roky čekaly na výsledek řízení o tom, kdo je vlastníkem vadné kanalizace, zatímco se situace v domech stále zhoršovala. Selhání vidí Šimůnková na straně města i obvodu, ty to odmítají.

Kvůli špatným hygienickým podmínkách loni v ghettu vypukla epidemie žloutenky. Nyní jsou domy už téměř dva týdny bez vody, Ostravské vodárny a kanalizace ji odpojily kvůli dluhům. Vodu lidem dováží cisterna. Mezi obyvateli domů pouze dvě rodiny měly na začátku srpna platné nájemní smlouvy, ostatním už platnost smluv skončila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…