Dopad pařížských atentátů na veřejné mínění v Británii: Většina obyvatel ostrovů je pro odchod z EU

24.11.2015 14:37 | Zprávy

Už více než polovina britských občanů je pro odchod země z Evropské unie. Vyplývá to z aktuálního průzkumu veřejného mínění, který pro deník The Independent vypracovala společnost ORB. Podle listu jde o důsledek zesílených obav z uprchlické krize v EU po pařížských teroristických útocích ze 13. listopadu.

Dopad pařížských atentátů na veřejné mínění v Británii: Většina obyvatel ostrovů je pro odchod z EU
Foto: Vít Bárta
Popisek: Britové si ďělají s Francouzů legraci přímo na svém hlavním náměstí.

Podle dnes zveřejněných údajů se pro vystoupení z Evropské unie vyslovilo 52 procent dotázaných, zatímco 48 procent ze 2 000 respondentů řeklo, že země by měla v osmadvacítce zůstat.

Při obdobných průzkumech ORB v červnu, v červenci a v září odpovědělo 55 procent Britů, že by upřednostňovali setrvání Británie v Unii, a to v každém případě.

Britský premiér David Cameron chce s EU dojednat novou podobu vztahů před tím, než vypíše referendum o dalším setrvání své země v EU. To by se mělo konat nejpozději do konce roku 2017.

Nejnovější průzkum ukázal, že odpor k zachování britského členství v EU roste s věkem. Zůstat v EU chce podle průzkumu 69 procent mladých Britů ve věku od 18 do 24 let. Naopak pouze 38 procent lidí starších 65 let je stejného názoru, zatímco 62 procent požaduje odchod z Unie.

Z dosavadních výsledků vyšetřování pařížských útoků vyplývá, že nejméně dva teroristé pravděpodobně do Evropy vstoupili jako údajní uprchlíci. Také odpůrci EU v Británii včetně šéfa protievropské a protiimigrační Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage hledají souvislost mezi přílivem uprchlíků z Blízkého východu a terorismem.

Politolog Matthew Goodwin z Kentské univerzity řekl, že obavy z imigrace jsou klíčovou příčinou britského euroskeptismu. Poslední „erupce uprchlické krize“ a pokračující strach veřejnosti z imigrace podle experta tyto obavy pravděpodobně ještě více přiživily a „přiblížily Británii možnosti Brexitu“, tedy vystoupení Británie z EU.

 


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…