Doprava v Praze. Nový nápad od Pirátů: Po nábřeží projedou jen místní, ostatní s pokutou

25.03.2021 17:11

Magistrát hlavního města Prahy plánuje, že po nábřežích budou smět jezdit jen místní. Vedení města si od tohoto kroku slibuje především zrychlení osmi tramvajových linek, které oblastí projíždějí. Píše to server iDNES.cz.

Doprava v Praze. Nový nápad od Pirátů: Po nábřeží projedou jen místní, ostatní s pokutou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tramvaj, ilustrační foto

Pražský magistrát má v plánu výrazně omezit automobilovou dopravu na obou březích Vltavy, a to v souvislosti s úpravami Smetanova nábřeží. Omezení by však mělo platit pouze pro „nemístní“ řidiče, vedení města by jednotlivá vozidla chtělo kontrolovat pomocí monitoringu registračních značek.

Průjezd Smetanovým nábřežím, Křižovnickou ulicí, Malostranským náměstím a Karmelitskou ulicí by byl zakázán těm, kteří jej využívají jen k přesunu do jiných částí města. Těm, kteří by oblastí projeli bez oprávnění, by hrozila pokuta. 

Vedení města si od tohoto kroku slibuje především zrychlení osmi tramvajových linek, které oblastí projíždějí. Režim byl měl také přinést snížení hluku, emisí a zvýšit by se měla bezpečnost pro chodce.

„V centru mají mít Pražané možnost žít a dýchat čistý vzduch a používat ty druhy dopravy, které bez emisí přepraví nejvíce lidí. To jsou především tramvaje,“ vysvětlil náměstek pro dopravu Adam Scheinherr. 

„Diskuse o podobě a funkci Smetanova nábřeží běží více než deset let. Chystaná opatření proto vnímám jako správný krok. Celkové řešení je velmi dobře promyšlené. Věřím, že tato úprava nás opět posune k západním velkoměstům, která si často bereme za příklad,“ dodal k projektu ředitel Institutu plánování a rozvoje Ondřej Boháč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …