Dostala ČT přes prsty od Novy a Primy? Dusno kolem debaty kandidátů

24.11.2022 9:50 | Ze sítí

Odmítla televize Nova protežovat favority České televize? Jana Bobošíková se v tomto duchu zamyslela nad krachem vyjednávání mezi TV Nova a ČT o uspořádání společné velké prezidentské debaty.

Dostala ČT přes prsty od Novy a Primy? Dusno kolem debaty kandidátů
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ze znělky pořadu Aby bylo jasno

Publicistka Jana Bobošíková natočila další díl svého internetového pořadu Aby bylo jasno. Vyložila v něm svůj pohled na odmítnutí, které zaslala televize Nova veřejnoprávní České televizi ve věci společné televizní velké prezidentské debaty. Stejnou nabídku dostala od ČT i televize Prima.

„Česká televize dostala řádně přes prsty. ... Komerční Nova dala České televizi košem a Prima uvedla, že připravuje debaty vlastní. Nedivíme se. A řekneme proč,“ poznamenala Bobošíková.

Upozornila, že Česká televize chtěla uspořádat velkou celonárodní prezidentskou debatu a argumentovala tím, že má přislíbenou účast většiny favoritů. Jeden favorit ale účast v debatě ČT nepotvrdil. Byl to šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Podle našich informací chyběl ČT nejen významný aktér prezidentské volby, ale také jasný moderátor prezidentské debaty. Údajně se nikdo k moderátorskému pultíku až tak nehrne,“ spekulovala ve svém pořadu Bobošíková. A ocenila, že jak Nova, tak Prima nabídku ČT odmítly.

Veřejnoprávní televize podle názoru Bobošíkové totiž přesně ví, kdo by prezidentskou volbu neměl vyhrát.

„Česká veřejnoprávní televize bohužel nechápe volbu hlavy státu jako nutnost poskytnout prostor v debatách každému kandidátovi, který projde sítem zákonných podmínek, ale vybírá si, které kandidáty na obrazovku pustí,“ předestřela svůj pohled na práci ČT Bobošíková, který přitom ilustrovala názorem komentátora soukromých Hospodářských novin Petra Honzejka, podle něhož by si každé rozumné médium mělo vybrat relevantní kandidáty. Ti, kteří mají v průzkumech voličskou podporu kolem jednoho procenta hlasů, ti by podle Honzejka zváni být neměli. „Protože je třeba šetřit čas, dobrý vkus a duševní zdraví diváků,“ vysvětlil člen redakce HN v České televizi.

Bobošíková upozornila, že moderátorka ČT Honzejkovi neoponovala, což podle Bobošíkové znamená, „že patrně s hostem souhlasila“.

Jako další příklad závadného postupu ČT uvedla Bobošíková pořad Otázky Václava Moravce a upozorňovala, jaké hosty si moderátor zve. A jaké naopak nezve. Konstatovala také, že si Moravec v posledních týdnech pozval prezidentského kandidáta Petra Pavla, kterého však nepředstavil jako uchazeče o Hrad, nýbrž jako experta na otázky obrany, nebo Danuši Nerudovou, kterou taktéž nepředstavil jako prezidentskou kandidátku, ale jako expertku pro oblast financí. Do třetice si pozval také Pavla Fischera, kterého taktéž nepředstavil jako prezidentského kandidáta, nýbrž jako předsedu senátního výboru pro obranu a bezpečnost. Všichni tři jsou kandidáti, za které se postavila vládní koalice SPOLU.

Podle Bobošíkové nejde o nic jiného, než o pokus podprahově lidem sdělovat, že tito prezidentští kandidáti jsou primárně experty ve svých oborech.

„Zato když ve studiu usedne kandidát opoziční, dostane se divákovi sdělení otevřeného a jasného,“ pokračovala publicistka v narážce na to, jak Moravec vítal v ČT poslance SPD Jaroslava Baštu. „Jste také jeden ze dvou prezidentských kandidátů SPD. Ten oficiální,“ pravil Moravec v narážce na europoslance SPD Hynka Blaška, který také kandidoval, ale nezískal ani 50 tisíc podpisů občanů, ani podporu deseti senátorů či dvaceti poslanců, takže nesplnil ony zákonem předepsané podmínky, o nichž Bobošíková již mluvila.

„V Aby bylo jasno se nedivíme některým politikům, že nechtějí mít s ČT nic společného. Její vysílání je manipulativní a jednoznačně nevyvážené. Jak vyplývá z loňské předvolební analýzy společnosti Mediatenor, která ukázala, že moderátoři byli před volbami do Poslanecké sněmovny mnohem konfrontačnější k hnutí ANO a ČSSD, než k politikům z koalice SPOLU nebo Pir/STAN. A jak je vidět v Otázkách Václava Moravce, Česká televize na tuto tradici navazuje i před volbou prezidenta, byť se ČT zaklíná nestranností a nezávislostí. Je dobře, že jí komerční stanice neskočily na špek,“ uzavřela Bobošíková své vystoupení v internetové pořadu.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…