Dostanou dopravní policisté víc pravomocí? Vláda je pro

08.02.2019 11:42

Vláda dnes podpořila návrh novely zákona o silničním provozu poslance ČSSD Petra Dolínka, díky níž by obecní policie mohla dostat pravomoc pokutovat nedovolenou jízdu ve vyhrazených jízdních pruzích na místě. Po jednání kabinetu to řekl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Zprávu přinesla ČTK.

Dostanou dopravní policisté víc pravomocí? Vláda je pro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie, ilustrační foto

Nyní mohou strážníci postoupit podezření z takového přestupku jen do správního řízení.

Vyhrazené jízdní pruhy slouží zejména pro jízdu autobusů, vozidel policie, zdravotnických záchranářů, hasičů a dalších složek záchranného systému, případně také taxislužby. Jsou vesměs v místech, kde častěji vznikají kolony.

„Cílem novely je umožnit obecní policii, aby příkazem na místě projednávala přestupky spáchané nedovolenou jízdou ve vyhrazeném jízdním pruhu, přičemž tyto přestupky by zároveň mohly spadat do režimu objektivní odpovědnosti provozovatele, pokud by byly zjištěny kamerovým systémem,“ řekl Kněžínek. Záznamy tak bude podle vládních legislativců možné využít k postihu provozovatele vozidla, pokud se nepodaří zjistit pachatele přestupku.

Od úpravy si Dolínek slibuje, že vyhrazené pruhy nebude využívat tolik ostatních řidičů jako nyní. V Praze podle dat Technické správy komunikací nemá ve vyhrazených pruzích co dělat sedm z deseti automobilů, které po nich jedou. Přestupky řeší ze zákona zejména státní policie, která může řidiče zastavovat a pokutovat.

Novela podle Kněžínka nemění nic na tom, že je možné místní úpravou provozu vyhrazený jízdní pruh zřídit pouze pro určité časy. „Pak samozřejmě platí, že v těch časech do nich není možné jet a obecní nebo městská policie může takové protiprávní jednání pokutovat. Bude-li to mimo vymezený čas, půjde o řádný jízdní pruh a samozřejmě bude možné ho legálně používat,“ doplnil ministr.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…