Dostáváme se do složité situace, varoval na tiskovce Blatný. Opět stoupá nákaza mezi seniory

11.12.2020 11:22

Jsme ve fázi dynamického šíření epidemie, uvedl na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví statistik Ladislav Dušek. I ministr Jan Blatný přiznal, že se opět dostáváme do složité situace. Hovořilo se i o antigenních testech a očkování.

Dostáváme se do složité situace, varoval na tiskovce Blatný. Opět stoupá nákaza mezi seniory
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministr zdravotnictví Jan Blatný

"Dostáváme se opět do složité situace," poznamenal Blatný úvodem tiskové konference. Podle něj nás může nejlépe ochránit nošení roušek a sociální distance.

Své pak k současné situaci řekl šéf ÚZISu Ladislav Dušek. "Je objektivním faktem, že se brždění zastavilo, ale naopak šíření koronaviru nabralo opět dynamiku směrem vzhůru. Dynamika s sebou nese nárůst reprodukčního čísla," poznamenal Dušek. Stávající reprodukční číslo je 1,1-1,2. Nárůst počtu případů zaznamenávají podle Duška i v ostatních státech.  

Jeden z významných ukazatelů - pozitivita testů - je podle něj stále velmi vysoký. "Bohužel mírně začíná narůstat i počet nakažených seniorů, lidí, kteří s vyšší pravděpodobností mohou mít těžší průběh," poznamenal dále Dušek. Pozitivní pak podle něj je, že ubývá nákaz v sociálních zařízeních. 

"Naprosto zásadní je, jak se bude vyvíjet nemocnost a skutečný zdravotní dopad. V tuto chvíli stále pozorujeme v nemocnicích stagnaci vývoje. Predikce je negativní, tedy riziková," varoval následně Dušek. Hospitalizovaných je 4400 lidí, což je podle Duška stále velmi vysoký počet, který zamezuje rozvoj elektivní péče. Poslední rozvolnění se navíc teprve projeví.

"Ve stavu covid+ je aktuálně asi 880 lékařů a 2300 zdravotních sester," podotkl také Dušek. Jsme dle něj ve fázi dynamického šíření epidemie. "Do příchodu vakcíny rozhodují lidé a jejich chování. Sníží počet kontaktů a nechá se testovat. Nerozhodují razítka," poznamenal. 

Blatný následně shrnul, co pomáhá a co udrží systém na nižší úrovni vzestupu. "Chraňme se rouškou nebo respirátorem, dodržováním rozestupů a pravidelným mytím rukou," poznamenal Blatný. Virus dle jeho slov přežívá i na předmětech, i z toho důvodu je nutná dezinfekce povrchu a rukou či časté větrání. Zdůraznil i omezení sociálních kontaktů. "Kde není osobní kontakt, není přenos," podotkl. "Cílem je omezit přetížení zdravotního systému," snažil se vysvětlit Blatný. Následně velmi apeloval na nošení roušek a respirátorů. "Když mám roušku v kapse, neznamená to, že bude fungovat," zdůraznil.

A jak by měly vypadat letošní Vánoce? "Nosme prosím FFP2 respirátory, jsme-li se seniorem. Rouška je skvělá, zaplať pánbůh za ni, ale ochrana při použití respirátoru je ještě výrazně větší. Budeme-li tedy ve styku se seniorem, nosme FFP2 respirátor. Budu velmi apelovat a velmi prosit seniory, aby nosili respirátory i oni sami," podotkl Blatný. "Myslím si, že nejlepší dárek pro prarodiče je velká sada FFP2 respirátorů," doporučil. Apeloval také na testování těch, kteří se za svými staršími příbuznými chystají.

"Celkem bylo provede 12 165 antigentnních testů pedagogických pracovníků, z toho bylo pozitivních 414 případů," seznámila následně s výsledky testování hlavní hygienička Jarmila Rážová. Ministr Blatný již předtím uvedl, že na hraně epidemického stupně 4 bychom nyní byli i při započtení antigenních testů. I z toho důvodu chce ministerstvo zdravotnictví navrhnout přechod do čtvrtého stupně systému PES. Pravděpodobně by byl platný od druhé poloviny příštího týdne.

Od 18. prosince se pak lidé budou moci nechat otestovat antigenními testy zdarma, a to jednou za pět dní. Přihlašovat se lidé mohou přes rezervační systém ministerstva zdravotnictví. "Nechat se otestovat antigenními testy znamená umožnit běžný život," domnívá se Rážová a apelovala opět na dodržování pravidel. 

Závěrem Blatný seznámil s průzkumem agentury STEM, v němž se hovořilo o očkování. Téměř 40 procent lidí se chce nechat očkovat, 20 procent nad tím přemýšlí a 40 procent by se nenechalo očkovat. Více nedůvěry pak podle něj mají ženy než muži. Očkování by podle Blatného slov mělo být bezplatné a dobrovolné. Koordinátor očkování proti koronaviru Zdeněk Blahuta následně uvedl, že první omezené množství dávek vakcíny očekáváme v lednu 2021. V prvním čtvrtletí by mohlo být očkováno 1 120 000 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…