Dostupnost zdravotní péče se zhorší, varují demonstranti před novou vyhláškou

28.03.2012 19:38

Hegerův návrh zákona dostupnost zdravotní péče nezlepší, ba právě naopak, bouří se Svaz pacientu spolu se zástupci handicapovaných občanů, kteří v úterý demonstrovali před budovou ministerstva. Ministr zdravotnictví se však brání, že demonstranti vycházejí ze špatné verze předlohy a mnoho věcí už je dávno jinak.

Dostupnost zdravotní péče se zhorší, varují demonstranti před novou vyhláškou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

 „Předložený návrh neznamená zlepšení dostupnosti zdravotní péče, tak jak veřejně prezentujete,“ stojí v dopise od prezidenta Svazu pacientů Luboše Olejára, předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové a předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy.

Zástupci demonstrantů, kteří se v úterý společně sešli vyjádřit svůj nesouhlas k Hegerově reformě, obdrželi nejnovější znění návrhu zákona, který ve středu analyzovali a nyní požadují schůzku s ministrem, aby na ní předložili své vlastní návrhy.

Pacienti a postižení se brání zvýšení dojezdového času za lékařskou péčí, především za tou specializovanou. Například na oddělení diabetologie, ortopedie, fyzioterapie nebo rehabilitace jsou často vzdáleny až 45 minut jízdy autem, což pacienti považují za nepřijatelné.

Ministerstvo se však brání, že odbory i handicapovaní se bojí naprosto zbytečně, navíc podle náměstka Plíška vycházejí ze starého, dnes již neaktuálního znění návrhu. Mluvčí Vlastimil Sršeň dodal, že odbory pacienty jenom zbytečně straší a používají je k politickým manipulacím.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…