Dotace z EU získávají také firmy s miliardovými obraty

18.03.2012 16:01

Dotace z Evropské unie nedostávají jenom instituce, které by si velké množství finančních prostředků samy nevydělaly. Dotace často získávají i takové společnosti, které hospodaří s miliardovými zisky. Upozorňuje na to server Aktuálně.cz.

Dotace z EU získávají také firmy s miliardovými obraty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Ačkoliv se v souvislosti s Evropskou unií hovoří o „rozpočtové kázni“, v oblasti dotací má EU peněz dost pro každého. I pro firmy s vysokými zisky. Například česká pobočka mezinárodní korporace Coca-Cola dostala více než 10 milionů korun na projekt „Komplexní inovace vzdělávací koncepce Coca-Cola HBC Česká republika, s.r.o.“.

Coca-Cola bude za peníze EU vzdělávat vlastní lektory

Podle zjištění Akutálně.cz se mají peníze využít na „obecné vzdělání“ lektorů, kteří poté budou vlastní zkušenosti předávat dalším zaměstnancům společnosti Coca-Cola. Jak bude projekt vypadat v praxi, zatím není jisté.

Podobných požadavků uspělo u Evropského sociálního fondu více. Nejedná se už o společnosti s takovými zisky jako Coca-Cola, přesto jsou to ale prosperující společnosti. Miliony korun třeba získala česká pobočka světového pivovaru Heineken, která je využije na spojení s Královským pivovarem Krušovice.

Další peníze z EU dostala také banka UniCredit, pojišťovna Kooperativa, plynárenská společnost RWE, obchodní řetězce Billa nebo Kaufland, bezpečnostní agentury ABL a Alkom, společnosti Vodafone, Seznam.cz, ČD Cargo nebo firmy ze skupiny Škoda.

Firmy nelze vyloučit kvůli tomu, že vydělávají miliardy, tvrdí české ministerstvo

Za čerpání peněz ze sociálního fondu je zodpovědné ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle jeho mluvčí Viktorie Plívové nelze některé společnosti vyloučit z programu jenom proto, že vydělávají miliardy. Jednalo by se o porušení pravidla rovného zacházení. 

"Prostředky jsou přidělovány plně v souladu s pravidly EU pro veřejnou podporu, tedy pro poskytování veřejných prostředků podnikatelským subjektům," vysvětlila Plívová serveru Aktuálně.cz.

Společnostem tedy stačí, aby vypracovaly kvalitní projekt. Pak je velmi pravděpodobné, že dotace získají. Podle ministerstva práce na to peníze jsou. Fond má pro období 207 až 2013 k dispozici více než 90 miliard korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…