Dotazník mezi středoškoláky. Podívejte se, jak by naložili mladí Češi s uprchlíky

15.12.2016 15:40

Mezi mladými lidmi převládá negativní postoj k uprchlíkům, vyplývá z průzkumu, který uspořádalo Multikulturní centrum v Praze. Z přibližně 600 respondentů by téměř 46 % poslalo uprchlíky tam, odkud přišli. Na druhou stranu více než polovina z nich by bez výhrad dokázala přijmout mezi své kamarády muslima.

Dotazník mezi středoškoláky. Podívejte se, jak by naložili mladí Češi s uprchlíky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Čekající na oběd

Zhruba dvacet procent mladých lidí se vyslovilo pro postavení plotu, který by zamezil příchodu uprchlíků. Necelých deset procent by bylo ochotno uvěznit uprchlíky v nějakém zařízení. Osmatřicet procent respondentů očekává, že uprchlická krize vyústí ve válku. Když už by se ale uprchlíci dostali na naše území, zhruba 40 % respondentů by je v Česku nechalo přečkat krizi. Při integraci migrantů do společnosti očekává jen občasné problémy zhruba polovina mladých Čechů. Na druhou stranu více než polovina respondentů by dokázalo bez výhrad přijmout mezi své kamarády muslimy. Pětapadesát procent jich vnímá přátelství s lidmi odlišného náboženství, sexuální orientace a barvy pleti jako obohacení.

Řešení uprchlické krize by mladí nechali v drtivé většině na mezinárodních organizacích, především EU (73 %) a OSN (52 %). Přes 15 % respondentů uvedlo, že by se uprchlíkům snažili osobně pomoci, např. jako dobrovolníci v nějaké organizaci.

Co se týče informací, mladí důvěřují zdrojům zejména v rodině, škole. Vysoké důvěře se u nich těší i internetové zpravodajství zavedených médií (iDNES.cz, Novinky.cz, ct24.cz, Aktualne.cz apod.). Drtivou nedůvěru vyjádřili respondenti politikům. Nejlépe si u nich vedl Tomio Okamura (7 %), prezident Miloš Zeman (4 %) a Dominik Feri (2 %). Mezi zdroje, které mladí lidé nesledují vůbec, patří nevládní organizace (54 %), aktivisté (62 %) a internetové zpravodajství portálů typu Parlamentní listy či Aeronet.cz (63 %).

Výzkum uskutečnilo Multikulturní centrum Praha ve spolupráci s vybranými studenty z Gymnázia Thomase Manna v Praze, ze Střední odborné školy služeb Kavčí hory, ze Soukromé podnikatelské střední školy Česká Lípa a ze Střední odborné školy energetické v Chomutově. Zúčastnilo se ho přibližně 600 respondentů ve věku 14 až 20 let z celé České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…