Doteď měl prezident imunitu egyptských faraonů, ocenil změnu Ústavy právník

04.03.2013 21:58

V pondělním Hyde Parku se řešila vůbec první žaloba na prezidenta v historii ČR. Přestože s žalobou na Václava Klause ústavní právník Jan Kudrna souhlasil, nemyslí si, že je příliš reálná. Navíc, pokud by u soudu senátoři uspěli, zrušení amnestie by znamenalo retroaktivitu v neprospěch pachatelů. To přímo zakazují mezinárodní smlouvy, kterých je dobré se držet.

Doteď měl prezident imunitu egyptských faraonů, ocenil změnu Ústavy právník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Ústavní právník Jan Kudrna v pořadu České televize zmínil, že již nastaly účinky Klausovy amnestie ve prospěch obžalovaných a odsouzených. A právě zrušení tohoto pardonu, pokud by Klaus u soudu neuspěl, by znamenalo zásah v jejich neprospěch. "To řeší mezinárodní smlouvy, kterých je dobré se držet," řekl právník.

„Mezinárodní smlouvy nás zavazují k zákazu retroaktivity v neprospěch pachatele. Soud by tedy musel najít silné důvody, aby to prolomil,“ řekl v Hyde Parku Kudrna s tím, že je to zásada osvědčená v čase a je dobré se jí držet. Pokud bychom tyto dveře otevřeli, mohl by někdo utéct mezerou v zákoně. Soud navíc podle právníka musí počítat s tím, že by takovýto rozsudek vyvolal velkou pozornost ve světě. Pak by naši soudci měli být schopni ustát dotazy kolegů ze zahraničí.

Ústavní právník Kudrna v pořadu ČT několikrát upozornil na fakt, že je amnestie limitovaná. Konkrétně podpisem vlády, za což pak nese odpovědnost. „Pořád se mluví o prezidentovi, ale nikdo nezdůrazňuje kontrasignaci,“ míní Kudrna s tím, že odpovědnost premiéra je tady až v desátém plánu. Podle hosta pořadu to sice Nečas již několikrát smetl ze stolu a označil spolupodpis za notářský akt, jenže tím posouvá celou věc k poloprezidentskému systému. Nic to na věci ale nemění, předseda ODS tak podle zákona jednat mohl.

Právník Kudrna si myslí, že šance senátorů u soudu uspět tady je. „Podle mě to bylo jednání proti demokratickému řádu,“ řekl s tím, že je to asi nejpravděpodobnější varianta, se kterou se bude u soudu pracovat.

SLEDUJEME téma: Velezrada

Vyhlášení amnestie je ale jen jeden z pěti bodů žaloby. Ta se týká i jmenování soudců a podpisů smluv. Kudrna označil některé kroky prezidenta jako zcela iracionální. Na mysli měl Klausovo jednání, kdy byla smlouva sjednaná podle jeho pokynů, podepsaná na mezinárodních úrovních, schválená komorami Parlamentu a přesto ji nepodepsal. „Přijde mi to jako neseriózní jednání,“ řekl v ČT Kudrna a označil tento akt právě za jednání proti demokratickému řádu republiky.

Expert z Právnické fakulty UK během pořadu přirovnal nynější imunitu prezidenta k imunitě egyptských faraonů. Podle něj i kdyby Klaus někoho zabil přímo na náměstí před očima kolemjdoucích, není možné ho stíhat. To však bude od 8. března jiné, byla totiž schválená změna Ústavy, která imunitu prezidenta upravuje, což Kudrna ocenil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…