Doufejme, že zase nechtějí nakupovat... Válek sepsul vládu za nouzový stav

26.11.2021 22:48

Fialova nová vláda se bude muset bez odkladu vypořádat s eskalací epidemické krize. To, v jakém stavu naši zemi předává Babišův kabinet v demisi, se vůbec nelíbí budoucímu šéfovi resortu zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09). Na svém facebooku jej ostře kritizuje a sdílí své obavy z dopadů opětovně vyhlášeného nouzového stavu.

Doufejme, že zase nechtějí nakupovat... Válek sepsul vládu za nouzový stav
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

„Situace s pandemií covidu-19 není dobrá. Vláda dospěla k názoru, že z důvodu ohrožení zdraví vyhlásí nouzový stav od půlnoci 26. listopadu po dobu 30 dnů,“ oznámil premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek po mimořádném jednání vlády s tím, že opatření jsou nezbytně nutná. „Podle našeho názoru byly naplněny podmínky k vyhlášení nouzového stavu,“ doplnil.

Vláda tak rozhodla, že restaurace, bary či kluby budou muset mít od pátku zavřeno mezi 22.00 a 04.59 hod. Na veřejnosti nebudou lidé moci konzumovat alkohol. Zakázala také konání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce bude moci od pátku maximálně 1000 osob, a to očkovaných nebo po covidu. Na další hromadné akce typu oslav, večírků či plesů bude moci od pátku maximálně 100 lidí.

Současnou epidemickou krizi připisuje Válek jednoznačně na účet vládě v demisi, která nebyla schopna řídit se predikcemi i doporučeními pětikoalice a včas reagovat. „Teď bohužel sklízíme dopady toho, že vláda neudělala nutné a námi doporučované kroky na začátku podzimu,“ píše ve svém facebookovém komentáři.

Opět si Babišův kabinet podle Válka počíná chaoticky. „Vláda znovu přijímá opatření ve zmatku a nečekaně,“ pokračuje profesor Válek. Ještě v minulém týdnu premiér Babiš vyhlášení nouzového stavu označoval za neaktuální.

Nyní Válek neskrývá obavy z toho, že nová opatření naopak lidi naženou do obchodních center, která budou přeplněna, jelikož zůstávají paradoxně otevřená. „Doufejme jen, že nouzový stav není cesta, jak opět rozjet nekontrolované nákupy mimo zákonný rámec,“ dodává.

Válek má za to, že žádný z kroků pro řešení epidemie covidu v Česku nevyžadoval zavedení nouzového stavu. Nemělo by se jednat o drastická řešení, řekl před dvěma týdny novinářům po společném jednání AntiCovid týmu koalice Spolu s týmem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO). Především podnikatelé se nyní bouří, že kabinet Babiše tak rychle a nečekaně obrátil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…