„Manžel dělal restaurátora nábytku a já ve spisovně. Později pak kurýra prezidentu Havlovi. Odtud nás pan Schwarzenberg trochu znal. Když po čase hledal správce, vzali jsme to,“ vzpomíná Naděžda Pospíšilová. Již dříve prý při každé příležitosti utíkali z Prahy.
Nyní již čtrnáct let obývají správcovský domek u zámku Dřevíč. Ten však prý připomíná spíše větší vilu, zapadlou v křivoklátských lesích. Správci jeho sídla se kromě toho ještě starají o tři psy a kozy. Kromě své práce proto na knížecí stůl dodává kozí sýry.
Její manžel se stará především o údržbu parku a drobnější opravy, ona v domě uklízí a vaří. Jsou prý jedinými zaměstnanci, které kníže na Dřevíči zaměstnává.
„Pan ministr sem jezdí tak jednou týdně a většinou se předem ohlásí. Zvlášť nyní v zimě, kdy zámek musím vytopit,“ vypráví hospodyně. Kníže Schwarzenberg je však prý otužilý a úplně mu stačí zámek vytopit na devatenáct stupňů. Nejoblíbenějším jídlem ministra zahraničí jsou prý polévky. „Opravdu nepotřebuje nic jiného, je velmi skromný,“ cituje hospodyni server IDNES.cz. Za každé jídlo prý vždycky třikrát poděkuje.
Na dovolenou se hospodyně knížete Schwarzenberga dostane tak jednou za čtyři roky. Jezdí vždy pouze s dcerou, manžel se musí mezitím starat o zámek. „Musím termín ale vždy sladit s programem pana Schwarzenberga tak, aby právě byl třeba v zahraničí. Jinak by tady neměl svůj servis, kdybych tu nebyla,“ vysvětluje paní Pospíšilová.
Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: jav