Dozimetr. Věděl to... Policejní kapitán oznámil Rakušana. Má skončit. Souvislosti zde

23.10.2023 16:49 | Monitoring

Víte, že policejní kapitán, který podal trestní oznámení na ministra vnitra Rakušana v souvislosti s kauzou Dozimetr, má být propuštěn ze služebního poměru? Víte, že k tomu má sloužit sporný posudek psychické způsobilosti na jeho facebookovém profilu? A víte, že toto trestní oznámení orgány činné v trestním řízení s největší pravděpodobností vůbec nešetřily? Na tyto a mnohé další otázky hledala odpověď moderátorka Jana Bobošíková ve svém pořadu Aby bylo jasno.

Dozimetr. Věděl to... Policejní kapitán oznámil Rakušana. Má skončit. Souvislosti zde
Foto: Reprofoto: Aby bylo jasno
Popisek: Rostislav Kotrč hostem pořadu Aby bylo jasno

Redakci Aby bylo jasno kontaktoval mimo jiné důstojník Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem Policie České republiky, kapitán Rostislav Kotrč, který se ke kauze rozhodl vyjádřit v obsáhlém rozhovoru. Kotrč má aktuálně na stole Zahájení řízení o propuštění ze služebního poměru z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Na začátku podle něj bylo trestní oznámení podané na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a senátorku Hanu Marvanovou. 

„V současné době jsem stále veden u odboru korupce NCOZ. Můj statut je velmi nestadnardní a nemám přístup k některým věcem jako policista, tak jsem jako občan podával vlastně trestní oznámení na neoznámení trestného činu úplatkářství, které bylo spojené s kauzou Dozimetr, kterou vyšetřuje NCOZ. A podával jsem to tedy, abych věděl, co s tou kauzou se děje. A zároveň ze služební povinnosti, protože povinností každého policisty na základě zákona o služebním poměru i na základě zákona o policii je v případě, že se dozví o nějakém trestním jednání, tak vlastně podat trestní oznámení, nebo ty věci řešit, takže jsem podával trestní oznámení na ministra Rakušana a na paní Marvanovou, a to na základě novinových článků a dalších věcí, které vyšly v médiích, kdy bylo zjevné, že po zahájení kauzy Dozimetr, kterou vyšetřuje NCOZ, pan ministr Rakušan věděl o tom úplatkářství. On se tam dokonce alibisticky vyjadřuje k tomu, že on o tom sice věděl, ale nemohl s tím nic dělat,“ sdělil Kotrč. Poukázal i na vyjádření Hany Marvanové, jež dopisem vystoupila z hnutí STAN kvůli výše uvedené činnosti – a předtím měla Rakušana o celé věci spravit.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí
„Sepsal jsem tedy trestní oznámení a postoupil ho na Vrchní státní zastupitelství v Praze. Potom jsem dostával vyrozumění, že vrchní státní zastupitelství postupně tu věc postoupilo obvodnímu státnímu zastupitelství a to to postoupilo policii, myslím, že na Praze IV, a policie Praha IV to podle věcné příslušnosti postoupila na NCOZ,“ popsal Kotrč. 

„NCOZ bez zahájení úkonů trestního řízení tu věc rovnou jaksi odložila, že se věc nestala a zdůvodňovala to tím, že se to pan ministr vnitra Rakušan dozvěděl z nevěrohodného zdroje. Což já jsem považoval paní Marvanovou za hodnověrný zdroj, vzhledem k tomu, že je zastupitelkou, že je jaksi právničkou, velmi dobrou advokátkou, nyní ještě senátorkou, takže je to zdroj, který se v právní problematice pohybuje a který jí dobře rozumí. A zároveň jsem vycházel z toho, že pan ministr vnitra by měl mít alespoň základní povědomí o trestním právu, minimálně by měl být obklopen lidmi, kteří mu v tom pomohou,“ sdělil Kotrč. 

Když policie jeho podání odložila, požádal o přezkoumání postupu Policie ČR. Opět to však bylo odloženo. O celé kauze píše také Martin Herman na serveru Seznam Médium.

„Nebyl jsem ani předvolán jako oznamovatel, nebyl jsem vyslechnut. Neměl jsem informace, že by se v té kauze něco dělalo,“ vyprávěl dále Kotrč, který se však nevzdal a znovu požádal o přezkum postupu policejního orgánu. Až poté to bylo postoupeno nejvyššímu státnímu zastupitelství. „A to se ztotožnilo s mým závěrem, že tam jaksi nebyly konány řádné úkony, jak je z úřední povinnosti stanoveno,“ řekl Kotrč, který se obával i toho, že by mohlo ze strany ministra vnitra dojít k trestnému činu nadržování.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí
„Po tom vyrozumění, že věc byla odložena, tak jsem postupoval z věci úřední, a požádal jsem stejným způsobem o přezkum policejního orgánu, který by to měl posunout opět k přezkumu na státní zastupitelství, což se stalo, ale zároveň během třech dnů bylo v mém služebním poměru nařízeno přezkoumání fyzické způsobilosti, zdravotní způsobilosti a osobnostní způsobilosti. To se děje, pokud je potřeba dotyčného policistu odstranit, nebo nějakým způsobem jaksi znevěrohodnit a zkomplikovat mu jeho služební poměr. Neprošel jsem na základě tzv. osobnostní způsobilosti, kdy byl zkoumán psychický stav,“ poznamenal Kotrč a vyprávěl o tom, jak žádost o jeho posudek byla podle jeho slov nestandardní. On sám pak má ještě jiné posudky, kde má psáno, že je osobnostně a psychicky způsobilý v bezpečnostních složkách. 

Následně bylo zahájeno řízení o propuštění ze služebního poměru. „Se závěrem toho psychologa bylo zahájeno řízení o propuštění ze služebního poměru, které je stále v běhu. Ještě nemělo ukončení. Já jsem nyní upozornil, že existují další porovnávací psychologické posudky,“ sdělil Kotrč, jenž je přesvědčen o tom, že toto má přímou souvislost s jeho podáním ohledně přezkumu postupu policie. 

„Je jasné, že vzhledem k tomu, že v současné době je vedené řízení na ministra vnitra, tak samozřejmě jsou tam jiné zájmy. A já se přiznám, že od roku 2013, kdy jsem vyšetřoval jednu velmi citlivou kauzu, tak nemám nějaké moc ideje o tom, jak se ty věci dělají a mám skutečně desetiletou zkušenost velmi obtížné vymahatelnosti zákona a zákonnosti v této republice,“ zakončil Kotrč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nic nového už desítky, možná stovky policistů muselo odejít na nátlak politiků, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 23.10.2023 17:07:26

|  22 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …