Dozorčí radu dopravního podniku opustili tři členové za ODS

20.08.2012 20:35

Tři členové dozorčí rady pražského dopravního podniku za ODS rezignovali. ČTK to řekl jeden z nich, místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík. Důvodem jsou události kolem odvolání ředitele podniku Vladimíra Liche. Kromě Portlíka svou funkci složil také starosta Radotína Karel Hanzlík a šéfka magistrátního odboru rozpočtu Zdena Javornická.

Dozorčí radu dopravního podniku opustili tři členové za ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

Za ODS v dozorčí radě i nadále zůstává pražský zastupitel Pavel Hurda a poslanec David Vodrážka, který Lichovo odvolání navrhl.

Portlík, který pro Lichovo odvolání minulý týden také hlasoval, nechtěl důvody své rezignace komentovat. Podle informací ČTK někteří členové dozorčí rady změnili názor a odvolání ředitele nyní považují za špatný krok.

O situaci v pondělí večer jedná klub zastupitelů za TOP 09, jehož členové pro sesazení ředitele rovněž hlasovali.

Svoboda chce vyměnit dozorčí radu

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) by tak nyní mohl mít lehčí pozici pro případný návrat exředitele Liche. K tomu totiž potřebuje vyměnit složení dozorčí rady. Svoboda ale chtěl, aby z dozorčí rady odešel především Vodrážka.

Lich byl odvolán krátce poté, co minulý týden inicioval podání trestních oznámení kvůli nevýhodným smlouvám dopravního podniku. Dozorčí rada mu vyčítala pochybení týkající se vypisování veřejných zakázek. Lich se proti výtkám ohradil.

Nevýhodné smlouvy popsala prověrka, kterou v minulých měsících udělal advokát Václav Láska. Ten dnes v České televizi řekl, že v pražském dopravním podniku fungovala od roku 2007 organizovaná zločinecká struktura. Výnosy z trestné činnosti se pak "praly" přes kyperské společnosti. Bývalí členové vedení podniku to ale odmítají.

V návaznosti na trestní oznámení zasahovali v pátek do pozdních nočních hodin v podniku kriminalisté. Razii prý udělali i u dodavatelů podniku. "Z hlediska trestněprávního si myslím, že by se dala dohledat trestní odpovědnost třiceti, možná padesáti osob," řekl ČT Láska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…